Gjeldskrisen i Europa og USA har ført til at internasjonale investorer har flokket seg om norske statsobligasjoner og den norske kronen de siste dagene. Det overrasker ikke David Bloom, sjef for valutastrategi i storbanken HSBC.

- Norge er fantastisk! De har overskudd på driftsbalansen mot utlandet, overskudd på statsbudsjettet, olje - alt du overhodet kan ønske deg i denne verden! Det er en storartet valuta, sier Bloom i et tv-intervju med Bloomberg Television onsdag.

Verdens sikreste
Som verdens syvende største oljeeksportør og eier av et av verdens største statlige fond stiller Norge i en særklasse når det gjelder statsfinanser. Norge er dessuten vurdert til å være verdens sikreste betaler i markedet for forsikring mot mislighold av gjeld, CDS-markedet (Credit Default Swaps).

Les også: Vi er verdensmestre i gjeld

Det er ikke første gang Bloom anbefaler investorene å søke nødhavn i den norske kronen. I etterkant av finanskrisen karakteriserte han kronen som "trolig verdens beste valuta".

Tidligere valgte imidlertid mange investorer å selge seg ut av kronen i turbulente tider. Norge er i utgangspunktet et lite og perifert land i valutamarkedet. I forbindelse med finanskrisen falt verdien av den norske valutaen bratt. I desember 2008 kostet det en periode mer enn ti kroner for en euro.

Denne gangen er det helt annerledes.

- I et historisk perspektiv finner vi derimot ingen konsistent sammenheng mellom kjøpene av statspapirer og den norske kronen, men det betyr ikke at det alltid er tilfellet. Den norske kronen har denne uken brutt ut av den etablerte handlingsrammen mot euro. Siden januar har eurokrone-krysset handlet mellom 7,70 og 7,95, men nå har altså kronen styrket seg utover dette. I lys av tradisjonelle drivere fremstår dette som overraskende, skriver valutaanalytiker Maren Romstad i morgenrapporten fra DnB Nor Markets onsdag.

Kronen handles i skrivende stund til 7,68 for en euro. En dollar koster 5,36 kroner. Ifølge Bloomberg News er kronen en av bare fire store valutaer som har styrket seg mot euro så langt i år.

Bryr seg ikke om Norges Bank
De voldsomme markedssvingningene de siste dagene har også ført til at mange investorer bruker norske statsobligasjoner som en trygg havn å plassere pengene sine i. Økt etterspørsel, kombinert med et begrenset tilbud, har ført til at tiårsrenten på norsk statsgjeld har falt som en stein.

Bare i løpet av den siste uken har renten falt mer enn et halvt prosentpoeng. I dag er renten på 2,54 prosent. Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener dette rimer dårlig med sigalene Norges Bank har gitt om at de korte rentene skal dobles i løpet av de neste par årene.

Han tror forkl#229en er at investorene først og fremst er opptatt av å finne en trygg havn og at de derfor bryr seg mindre om risikoen for at rentenivået i Norge vil stige. Stigende rentenivå vil gjøre obligasjonene mindre verdt dersom de omsettes før løpetiden går ut

- De er primært opptatt av å bevare verdiene og ha noe de med sikkerhet kan deponere i en sentralbank. Det er nok i stor grad finansinstitusjoner, pensjonskasser og forsikringsselskaper, som er ute etter noe som tross alt bevarer verdien mer, sier Juel til DN.no.

- Hvis ting går veldig galt, så vil heller ikke Norges Bank heve renten så mye som den har sagt. Og snur ting, så regner jeg med at man forsøker å komme seg ut igjen, legger han til.

Les også:

<b>Investorer flykter til Norge</b>

<b>- Et ubehaglig drag i markedet</b>

<b>- Trolig verdens beste valuta</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.