Torsdag kveld ble Eirik Mofoss (29) kåret til Årets ledestjerne. Ledestjerner – også kjent som 30 under 30 – er D2s årlige presentasjon av unge mennesker som bidrar til en mer bærekraftig verden. På utestedet Ingensteds sto jubelen i taket da Eirik Mofoss fikk tildelt blomster og diplom av D2-sjef Anders Kemp og jurymedlem Ada Martini Strøm. Nesten 200 gjester fylte lokalet.

– Dette er veldig stas, blant så mange personer som gjør en forskjell. Jeg håper det vil inspirere enda flere, sier Eirik Mofoss.

– Jeg håper mange innser behovet og muligheten til å gjøre en forskjell i verden. Vi kan gjøre mye godt, for eksempel ved å gi, og om vi gjør det riktig, kan det utrette utrolig mye.

Tromsøværingen er bosatt i Oslo og jobber i Norad, og han donerer 20 prosent av inntekten sin til bistandsprosjekter. Han er medgründer av stiftelsen Gi Effektivt, en kostnadsfri videreformidlingstjeneste for donasjoner til verdens mest effektive bistandstiltak. Den videreformidler også donasjoner direkte til folk som lever i ekstrem fattigdom – folk som lever på én eller to dollar per dag.

Fersk direktør

Eirik Mofoss har siden barndommen vært opptatt av bistand og global ulikhet. Da han var 19 år og student ved NTNU, bestemte han seg for å gi bort ti prosent av inntekten sin for å hjelpe andre. Ikke bare for en periode, men for resten av livet. Da han fikk sin første fulltidsjobb, økte han til 20 prosent.

Tidligere i oktober ble Mofoss forfremmet fra stillingen som rådgiver i Norad, til fagdirektør med ansvar for å styrke direktoratets resultatfokus og prioriteringsevne. Han er nå den yngste med direktørtittel i Direktoratet for utviklingssamarbeid, som Norad heter på norsk.

– Jeg kommer til å gi minst 20 prosent av fagdirektørlønnen til effektive formål. Jeg gir basert på det jeg har råd til.

Ifølge ledestjernejuryen pirker Eirik Mofoss i «vår forståelse om hva bistand er og kan være, og hvordan man kan – og hvorfor man bør – bidra som privatperson. Han punkterer den etablerte myten om at fattige mennesker vil bruke økonomisk støtte på ufornuftig vis.»

Effektiv altruisme

Eirik Mofoss er en del av den internasjonale bevegelsen som kalles effektiv altruisme. Det går ut på å gi direkte donasjoner til mest mulig effektive formål.

Han har forpliktet seg moralsk, men ikke juridisk, til å gi penger. Beviset er et dokument han har skrevet under på. Det tok ham like fullt fire år å fortelle om valget sitt i offentligheten, først på Facebook, fordi han ikke ville fremstå som en «skrytpeis».

Nå er han overveldet over responsen på intervjuet i D2 i september, som med sine 135.000 lesninger – and counting – er blitt det mest leste og delte ledestjerneintervjuet gjennom tidene.

– Det hadde jeg ikke forventet, med et såpass seriøst og delvis moraliserende budskap, men samtidig så jeg at saken ble spredt bredt og delt av mange. Jeg har fått veldig mange meldinger i ulike kanaler fra ulike typer folk, forteller Mofoss.

Tilbakemeldingene er fra folk som skriver at de er blitt utrolig inspirert, at de er blitt motivert til å gjøre mer for andre, at «dette er det beste jeg har lest på lenge», at de «har fått troen på fremtiden igjen», at de nå har satt opp faste månedlige donasjoner til et veldedig formål og så videre.

– Noen har også sendt personlige historier om hvordan de selv begynte å bry seg, gi eller på andre måter forsøke gjøre godt, og hvordan de syntes jeg satte ord på hva de har følt. Rett og slett veldig hyggelig, og en stor motivasjon tilbake for meg også.

Mofoss har etter D2-intervjuet deltatt på podkaster og NRKs frokostradio for å fortelle om sitt altruistiske prosjekt.

Hjelper globalt

Siden Mofoss gir vekk av egen inntekt, er det enkelte som har trodd at han har mye penger på konto eller er velstående. Det er han ikke. Mofoss kommer fra en vanlig familie i Tromsø, og har tre søsken.

– Jeg er vokst opp med holdninger om at det er bra å ta ansvar og rekke opp hånden for å bidra i samfunnet. Er du ressurssterk, kan du hjelpe andre. Og jo mer jeg ble oppmerksom på ulikheten i verden, økte forståelsen for dette. Å hjelpe bør ikke bare være lokalt, men også globalt, sier Mofoss.

Han vil også rette en takk til selve ledestjerneprosjektet til D2.

– Takk for at dere kjører dette opplegget, og skaper denne plattformen til å kommunisere og å forsøke inspirere andre. Det er jeg sikker på at gjør verden bedre!

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.