- Tall vi har hentet inn fra Finn.no viser at det ikke er flere utleieboliger nå enn tidligere i Oslo. I de andre byene er det annerledes, sier administrerende direktør Bård Schumann i Selvaag Bolig da han la frem kvartalsresultat onsdag.

Uenig i boblesnakk

Schumann har lenge snakket mye og høyt om mangelen på boliger i Oslo og Akershus, og opplever at de for øyeblikket har for få boliger å selge. Han ble derfor i stuss da det kom tall tidligere denne måneden om at det sto 9.300 tomme utleieboliger i Norge. Han ble enda mer overrasket over at tallet fikk sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 gruppen til å si til Klassekampen at "utleiemarkedet vi ser nå kan være første tegn på en boligboble".

- Det boblesnakket dukker opp overalt. Hadde vi hatt en boble i Norge, så hadde det blitt bygget mer som ikke hadde blitt solgt. Det er vanskelig å få til en boble når man bygger for lite, sier Schumann.

Overfor DN presiserer Holvik at hun ikke mener at en boble er nært forestående.

- Men hvis det blir bygd mye boliger fremover utfra troen på at etterspørselen vil holde seg høy, så kan dette gi en boble på lengre sikt, sier hun.

I byene Trondheim, Bergen og Stavanger er det riktignok langt flere ledige utleieboliger nå enn ifjor, men i Oslo er det færre. 

Færre ledige i Oslo:

- antall annonser over utleieboliger på Finn.no i juli 2015.

 

Kilde: Selvaag Bolig/Finn.no

 

- Leieprisene følger boligprisene

Tallet på 9.300 ledige utleieboliger som ble referert i mediene kom fra Utleiemegleren. Kommunikasjonssjef Niklaous Farmakis sier han går inn på Finn.no og teller manuelt hvor mange annonser som ligger ute på utleieboliger.

- Det gir et øyeblikksbilde av hvordan leiemarkedet er. I juni i Oslo var det 2.407 ledige boliger, mens det på en tilsvarende juni-dato ifjor var 2328 boliger. Det er ikke den store forskjellen. Men gjennom hele 2014 og 2015 har det samlet blitt flere ledige boliger, så det store prispresset vi alltid snakker om på denne tiden har uteblitt, sier Farmakis.

Det betyr ikke at Farmakis er enig med Holvik om at utviklingen i leiemarkedet er noe tegn på en boligboble.

- Jeg ser ikke den koblingen i det hele tatt. Utleiemarkedet er rent tilbud og etterspørselsstyrt. Hvis det er for mange utleieboliger går prisene ned, slik som i Stavanger og Bergen. Men der kan man snakke om at prisene har gått fra et ekstremnivå, til et normalnivå, sier han.

Men han ser ikke bort fra at leieprisene vil stige igjen - særlig i Oslo.

- Jeg tror ikke de stopper. Leieprisen henger sammen med boligprisen, sier Farmakis.  Som eksempel trekker han frem leiligheten på 18 kvadratmeter i Parkveien på Oslo vest som ble solgt for 2,6 millioner kroner i forrige uke.

- Dette er et regnestykke som går opp det. Vi hadde leid ut den leiligheten før for 10 000 kroner måneden, sier han.

Les også:

Rolls-Royce legger ned fabrikk på Sunnmøre

Oljefondet tapte 73 milliarder i andre kvartal

Bolt danker ut sykkel og Tippeligaen  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.