Boligprisene falt med 0,1 prosent i november sammenliknet med oktober, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Dermed har de faktiske prisene falt tre måneder på rad.

Korrigert for sesongvariasjoner steg likevel prisene 0,4 prosent i forhold til oktober (se forkl#229 i tabell).

Det vil si at den underliggende prisutviklingen er positiv.

Prisene er nå 7,5 prosent høyere enn i november 2011. Og gjennomsnittsprisen hittil i år er 7,6 prosent høyere enn snittprisen i 2011.

Med uendrede priser i desember blir prisveksten fra 2011 7,7 prosent.

Flat høst
- Boligmarkedet har i hele høst vært som forventet, med en flat eller svakt synkende prisutvikling. Når gjennomsnittlig boligprisvekst inneværende år likevel ser ut til å havne et sted rundt 7,5 prosent, skyldes dette først og fremst den sterke prisutviklingen på boliger første halvår, sier nestleder Leif J. Laugen i EFF.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 30.300 kroner. Da boligprisene var på det laveste etter finanskrisen, bunnet boligprisene ut i desember 2008 med en kvadratmeterpris på 21.000 kroner.

Betydelig fall
Sist måned var det et bratt prisfall for to boligtyper.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra oktober til november:


- Prisutviklingen i november arter seg svært forskjellig for de ulike boligtypene, noe som bekrefter en mer langsiktig tendens. Mens eneboliger og delte boliger har hatt en relativt moderat prisutvikling så langt i år, har leiligheter hatt en betydelig prisvekst i samme periode. Dette illustrerer et boligmarked med fortsatt stigende boligpriser i de store byene og pressområdene, mens andre steder i landet er prisutviklingen mer moderat, sier Laugen i EFF.

Tabeller: Sjekk boligprisene der du bor

Styreleder Terje Buraas i EFF peker på flere mulige grunner til at rekkehusprisene ikke holder tritt med leiligheter.

- Nå har det vært bygget lite rekkehus i sentrale strøk, som skyldes knapphet på tomter i byene. Det er leiligheter og fortetning som kommer. At det ikke ble solgt så mye rekkehus kan skyldes at de som lå ute i november, lå i områder i landet som ikke har samme vekst, sier Buraas.

Han påpeker samtig at det er få som har råd til enebolig i byene.

- Og førstegangskjøperen må innse at han ikke kan bo på Oslo Vest. Det er fremdeles mulig å få en kvadratmeterpris på 30 000 kroner i Oslo, men ikke på Frogner. Det er ingen menneskerett å bo på Frogner, sier Buraas.

Tregere salg
Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i november var 26 dager. Det er to dager mer enn i oktober 2012, og en dag mer enn i november 2011.

Formidlingstiden er definert som tiden fra siste gang en bolig ble annonsert for salg på Finn.no til den registreres som solgt.



Nå ligger det 10.511 boliger på Finn.no mot 12.576 boliger foregående måned. I november 2011 lå det 11.830 boliger på Finn.no.

I november ble det formidlet 6046 boliger, mot 8696 boliger i oktober (oktobertallene er revidert opp fra 7291).

Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige rundt 15 prosent når statistikken revideres måneden etter. Legges dette til grunn ble det trolig formidlet rundt 6950 boliger i november.

Les også:
Slik overtaler du banken til å sette ned boliglånsrenten
Spår nedtur i boligmarkedet
Dette kan få boligprisene til å rase - og derfor skjer det neppe
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.