Samtlige av de 17 økonomene TDN Finans har snakket med tror Norges Bank holder styringsrenten uendret på 2,00 prosent når hovedstyret møtes for en ny rentebeslutning førstkommende onsdag.

Det fremgår av en sammenstiling foretatt av TDN Finans mandag, basert på estimatene fra 17 makroøkonomer.

DnB Nor Markets viser til at uendret rente onsdag er i tråd med sentralbankens egen rentebane.

"Sentralbankens rentebane tilsier uendrede renter frem til sommeren neste år. Siden oktober har utviklingen vært mer eller mindre i tråd med forventningene og vi venter dermed ingen nye signaler om avvik fra rentebanen", skriver makroanalytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets i en oppdatering.

"Makrotallene understøtter at norsk økonomi er på vei mot mer normal vekst og kronen er på nivå med anslaget for fjerde kvartal. Det største avviket er inflasjonen, uten at vi tror det får utslag på dette møtet. Skulle inflasjonen derimot fortsette å avta vil det trekke i retning av at renteoppgangen drøyer", skriver hun videre.

Favorittmålet helt på linje
Fredag publiserte Statistisk sentralbyrå inflasjonstall for november som viste at kjerneinflasjonen steg 1,0 prosent på årsbasis, som var på linje med markedsforventingen.

Nordea Markets peker på at kjerneinflasjonen i november var lavere enn Norges Banks anslag på 1,2 prosent, et avvik som alt annet like er stort nok til å senke renteprognosen til sentralbanken. Meglerhuset mener imidlertid at Norges Bank likevel vil konkludere med at den underliggende inflasjonen har utviklet seg på linje med forventningen.

"Norges Banks favorittmål for underliggende inflasjon, KPIXE, som ble publisert senere på dagen viste seg å være helt på linje med Norges Banks anslag. Dermed er det sannsynlig at Norges Bank på møtet på onsdag likevel vil konkludere med at inflasjonen har vært om lag som ventet", skriver senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets.

KPIXE steg 1,4 prosent på årsbasis i november, sammenlignet med 1,3 prosent måneden før.

Litt på den sterke siden
Ifølge Nordea Markets var Region nettverk, som Norges Bank publiserte fredag, litt på den sterke siden i forhold til sentralbankens anslag.

"Nettverket indikerer at den sterke veksten fra tredje kvartal fortsetter i fjerde kvartal, mens Norges Bank anslår at den skal dempe seg noe. Dette føyer seg i rekken av indikatorer fra realøkonomien som har vært litt på den sterke siden i forhold til Norges Banks anslag. Alt i alt taler dette for en noe haukete tone på onsdag med inflasjon som ventet mens veksten er litt på oppsiden", heter det.

Rentemøtet finner sted onsdag 15. desember. Beslutningen publiseres klokken 14:00, og pressekonferansen holdes som vanlig klokken 14:45.

Forrige endring i styringsrenten kom under rentemøtet 5. mai. Foliorenten ble da høynet med 25 basispunkter til 2,00 prosent.

Les også:

<b>Pilene peker rett opp</b>

<b>- Uendret rente frem til sommeren</b>

<b>Boligprisene nærmer seg ny topp</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.