Onsdagens rentemøte i Norges Bank vil trolig ikke by på noen store overraskelser, mener sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

- Norges Bank kommer til å holde styringsrenten uendret. Veksten tar seg opp og er bredere basert, men kjerneinflasjonen er fortsatt for lav, skriver Blomgren i en oppdatering.

Sterkere vekst, lav inflasjon
Fredag fikk Norges Bank rykende fersk informasjon om både vekstutsiktene og prisstigningen.

Ifølge sentralbankens eget regionale nettverk fortsatte produksjonen å øke markert utover høsten. Samtidig melder bedriftene i nettverket om at det likevel tegn til at veksten vil avta noe det neste halve året.

Les mer: Pilene peker rett opp

Men selv om veksten har tatt seg opp, kan det fortsatt gå en god stund før Norges Bank begynner å tenke på å heve renten igjen. Tall fra Statistisk sentralbyrå viste fredag at prisveksten fortsatt holder seg godt under Norges Banks styringsmål på 2,5 prosent.

Les mer: Prisene stiger

Kjerneinflasjonen, som er blant sentralbankens foretrukne mål på prisveksten, var på beskjedne 1,0 prosent på årsbasis i oktober og havnet dermed under Norges Banks anslag for andre måned på rad.

- Det er ikke sannsynlig at Norges Bank starter på normaliseringen av pengepolitikken før kjeneinflasjonen når bunnen og starter å trende høyere igjen. Vi venter derfor at renten blir holdt i ro på 2,0 prosent frem til juni 2011, skriver Blomgren.

Norges Bank har også selv anslått at den ferskeste prognosen indikerer at renten holdes i ro frem til sommeren. I rentemarkedet priser man inn at den neste renteøkningen kommer først i august neste år.

Venter i spenning
Blomgren peker på at kronekursutviklingen har vært omtrent slik Norges Bank ventet i siste utgave av pengepolitisk rapport, som kom i oktober. Dessuten har renteforskjellen til våre handelspartnere minsket siden rapporten ble lagt frem.

- Vi venter en nøytral uttalelse fra Norges Bank, selv om den kanskje vil vedgå at det er nedsiderisiko for inflasjonsprognosene, mener Blomgren.

Økonomene i Danske Bank venter heller ingen endring i styringsrenten på onsdag. De mener likevel møtet kan by på noen interessante uttalelser.

- Vi er spent på hvordan Norges Bank vil omtale risikoen i boligmarkedet, etter at boligprisene har steget nesten fem prosent de siste tre månedene, skriver økonomene Arne Lohmann Rasmussen og Steen Bocian i en oppdatering fra banken.

Risiko
I forbindelse med rentemøtet i oktober sa sentralbanksjef Svein Gjedrem at han foreløpig ser få tegn til at husholdningene lar seg rive med av det rekordlave rentenivået. Han medgir likevel at det er en risiko for at boliglånskundene kan bli for godt vant med det lave rentenivået, og oppleve en svært brå overgang når nivået på rentenivået skrus opp i fremtiden.

- Man kan lett risikere at låneetterspørselen fra husholdningene skyter fart og eventuelt også boligprisene skyter fart, sa Gjedrem på pressekonferansen i forbindelse med rentemøtet i oktober.

Norges Bank offentliggjør rentebeslutningen onsdag 15. desember klokken 14.00. Følg med på DN.no for nyheter, reaksjoner og analyser!

Les også: Pilene peker rett opp

Boligprisene nærmer seg ny topp

<b>- Sitter fortsatt på en boligprisbombe</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.