Lennart Israelsson (97), best kjent i Sverige som Aktiestinsen, kjøpte aksjer for 600 svenske kroner i 1946. Siden da har hobbyinvestoren klart å samle seg en formue på rundt 150 millioner svenske kroner, skriver Dagens Nyheter.

Når avisen forsøker å ringe ham opp og spørre om hvordan man gjør et kupp på børsen, svarer 97-åringen allerede på tredje ringesignal.

– Dette har jeg ganske god kontroll på. Jeg har 70 års erf#229 på børsen, sier han til avisen.

Lennart Israelsson vokste opp under enkle forhold på landsbygda i Småland. Han fikk jobb hos Sveriges svar på NSB, og i 1946 hadde han spart opp 600 kroner som han til sin mors forferdelse ville satse på aksjer.

600 svenske kroner i 1946 tilsvarer rundt 50.000 kroner i dag.

Anbefaler eiendom og skog
Israelsson kjøpte sine første aksjer som planlagt, men beholdt jobben på jernbanen helt til han ble pensjonist, samtidig som han på fritiden ble rikere og rikere på aksjekjøpene sine.

- Jeg har gjennom årene sett på P/E-tall, kontantstrøm og utbytte. Har P/E vært mellom 5 og 15 så har jeg kjøpt. Det er også viktig at kontantstrømmen skal være 4-5 prosent, sier Israelsson til Dagens Nyheter.

Hobbyinvestoren har mest tro på eiendoms- og skogbransjen, og anbefaler nybegynnere å satse penger på disse bransjene.

- Det gjorde jeg når mange andre satset på it-aksjer, og det gikk veldig bra. Jeg tror fortsatt at det er gode markeder å satse på.

På spørsmål om han fortsatt kjøper aksjer, svarer Lennart Israelsson:

– Nei, nå har jeg gitt bort pengene mine. Jeg har satt inn 110 millioner i ulike stiftelser som deler ut penger til ungdommer. Forhåpentligvis kan jeg inspirere andre til å få interesse for aksjer.

Les også: Israelsson fikk rett under finanskrisen i 2008: Mer treffsikker enn Stureplan
(2008)


Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent

Økonomifesten i Vesten er slutt - for alltid


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.