Therese Johaug hadde i fjor oppført lønn på 4,7 millioner kroner etter gullsesongen. Men store deler av inntekten er å finne i Skiforbundets utøverfond for skistjernen, som nå har havnet i en dopingsak.

Det samme gjelder for Martin Johnsrud Sundby selv om han har beskjedne samlede verdier i forhold til sin kvinnelige kollega. Han står med 5,4 millioner kroner i inntekt i ligningstallene for 2015, som utgjør et hopp på 4 millioner fra 1,4 millioner kroner året før. Også formuen øker til 6,78 millioner kroner. Samtidig er nå han blant annet bedt om å betale tilbake seiersbonusen etter verdenscupen og Tour de Ski til skisponsoren, som følge av sin to måneder lange utestengelse.

Rykker fra Bjørgen

Johaug har økt sin formue kraftig fra OL-sesongen 2014 (28,5 millioner kroner) til det som ble en stor suksessesong i fjor.  Johaug økte formuen i 2015 med ytterligere 8,5 millioner kroner til 36,98 millioner kroner. Det betyr at hun er på formuetoppen i norsk langrenn blant dagens aktive utøvere. Marit Bjørgen stod for 2015 oppført med 33,82 millioner kroner i formue og en inntekt på 3,2 millioner.

I går satt Johaug med tårer i øynene og forklarte hvorfor hun har avlagt en positiv prøve, som kan stenge henne ute fra langrennssporten. Sponsorene har imidlertid sagt at de skal være med videre selv om Antidoping Norge ikke har ferdigbehandlet saken.

Etter det DN kjenner til skal Johaugs egentlige inntekt være å finne et sted rundt 10 millioner kroner per sesong ved maksimal sportslig og kommersiell suksess. Og det har hun hatt de to siste sesongene. Salget av de populære «Johaug-vottene» har også vært med å legge grunnlaget for en fremtidig sikker inntekt.

Tok ut stort utbytte

Petter Northug så ut som årets soleklare vinner blant skieliten på skattelistene. Grunnen er at han tok ut 11,5 millioner kroner av sitt private holdningselskap, som DN skrev i august.

For det er i holdningselskapet Northug har samlet opp mesteparten av verdiene sine han får inn årlig, fra sponsoravtaler og premiepenger.. I 2015 hadde holdingselskapet driftsinntekter på 14,8 millioner kroner og DN skrev i sommer at Northug tok ut 11,5 millioner kroner i utbytte. Og dette gir utslag på skattelistene.

Av personlige investeringer har Northug de siste årene kjøpt seg en ny stor leilighet på Byåsen i Trondheim, som skal ha hatt en verdi på rundt sju millioner kroner.

2015 var et gullår for Northug der han toppet sesongen med fire VM-gull i Falun. Det skjedde etter at 2014 ble det svarteste året i hans karriere både med fiaskosesong under OL-vinteren etter virus- og motivasjonsproblemer og promillekjøringen etter sesongen.

30-åringen har hatt en sponsorportefølje der størstedelen blir hentet ut fra hovedsponsoren Coop som skal ha gitt ham muligheten til å hente ut et maksbeløp på 11 millioner kroner, fra kontrakten ble signert våren 2013.

Av folk som har lagt opp står Bjørn Dæhlie oppført med en formue på 345 millioner kroner og null i inntekt. OL-vinner fra 2002 Bente Skari står oppført med 80 millioner kroner i formue.

Slik reagerer Johaugs sponsorer: - Som hovedsponsor synes vi at dette bare er trist

Landslagssjefen: Ikke råd til faste leger

Johaug: -Jeg er helt knust, vanvittig fortvila og jeg er forbanna.
Therese Johaug forteller hvordan hun har havnet i den vanskelige situasjonen
02:09
Publisert:

Legen går på dagen: - Hvis det finnes rom for rettssikkerhet så vil ikke Therese sanksjoneres.
Landslagslege Fredrik S. Bendiksen trekker seg fra sin stilling etter at Therese Johaug ble tatt for bruk av stoffet clostebol.
05:25
Publisert:

Antidoping Norge: - Ingenting tyder på at dette har prestasjonsfremmende effekt
Torsdag ble det kjent at Johaug har avlagt positiv dopingprøve. Langrennsstjernens urinprøve viste spor at det forbudte stoffet clostebol.
01:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.