XXL-gründer Øivind Tidemandsen (55) gjorde et formueshopp på 1,7 milliarder kroner ifjor og er for første gang milliardær i skattelistene.

- Det blir ikke noe champagne fordi jeg har fått ligningsformue. Det blir bare økt skatt av det, så vi har liten partyfaktor, sier Tidemandsen.

For 2015 må han betale 19 ganger høyere skatt som følge av at formuen har steget fra 75 millioner kroner til 1,7 milliarder.

- Jeg skulle gjerne hatt mindre formue slik at jeg hadde betalt mindre formueskatt, sier Tidemandsen bidro med rundt 15 millioner kroner til statskassen ifjor.

Eieren av kjeder Skeidar, Expert, Home&Cottage og XXL har i flere år sittet med verdier som ikke har vært spesielt synlige i ligningsformuen.

Les også: 
Nå skal Expert-eieren investere i en helt spesiell type butikklokaler dnPlus
- Expert er en aktuell børskandidat

Hovedårsaken til at den nå har gått i været er at verdiene i XXL nå er blitt synlige i skatteseddelen. Sportsgiganten ble børsnotert høsten 2014 og siden har verdien til XXL-aksjen nesten doblet seg.

- Børskursen til XXL spiller vesentlig inn på formuen. Det er "down side" med å bli børsnotert, humrer Tidemandsen.

Les også: XXL-brødrene skiller lag dnPlus  

Kjedeeksperten mener skattelistene er et upresist verktøy til å fastslå verdier. Resten av porteføljen, utenom XXL, gjenspeiles i liten grad i formuen. Både eierandelen i møbelkjeden og en Expert-kjede som er i ferd med å bli friskmeldt kan utgjøre store verdier som ikke er synliggjort i ligningsformuen.

- Når man er børsnotert, så legges børsverdien til grunn. Ellers er det vanligvis anskaffelsesverdien som vektlegges, og da blir det langt mindre summer.

Lillebroren Tore (51) har gjennom mange år vært Øivinds faste makker og forretningspartner. Han øker sin formue fra 171 millioner til 1,3 milliarder i 2015-ligningen. Han får dermed med seg bra med penger ut, ettersom DN tidligere i vår kunne melde at brødrene går hver til sitt og at Tore kjøpes ut av selskapsstrukturen Dolphin.

Eierne i XXL er ikke de eneste som har vært med på oppturen. Også i ledelsen har flere nøkkelpersoner tjent seg søkkrike.

XXL: – Vokser av seg selv dnPlus  

Formuen til XXL-sjef Hans Fredrik Steenbuch økte fra 21 millioner kroner til 103 ifjor.

Les også: – Finansfolk er for intelligente til å drive med retail dnPlus

XXL-sjefen har inntil nylig kjørt rundt i en gammel Toyota Landcruiser som han betrakter som verdens åttende underverk.

Børsverdien for XXL-aksjene hans er 370 millioner kroner.

Formuen til flere av hans nærmeste medarbeidere har skutt i været, ifølge 2015-ligningen. Anders Fjeld og Geir Nielsen har begge formuer på 130 og 190 millioner. Med på børsfesten er også de to tidligere nøkkelpersonene Robert Iversen og Arne Frostad med formuer på henholdsvis 200 og 100 millioner kroner.

Les også: Expert på snuoperasjoner dnPlus

Tidemandsen mener bonuser og aksjer gir motivasjon til å skape resultater.

- Jeg synes det er supert at de som skaper tallene får sin andel. Jeg har alltid hatt som prinsipp at hvis det går bra for bedriften, så bør det gå bra for de som jobber der.

Børsopptur for Kid-topper

Etter børnoteringen av Kid har formuen til Bjørn Rune Gjelsten økt med 130 millioner.

Eieren av Gjelsten Holding fikk en inntekt på 142 millioner ifjor. Gjelsten, som også driver stort innen miljøavfall, eiendom og har kontroll over Sport 1-kjeden sitter nå med en ligningsformue på 156 millioner.

Også to av hans nærmeste medarbeidere i Kid, konsernsjef Kjersti Krokeide Hobøl og CFO Petter Schouw-Hansen, fikk et solid år ved børsintrooduksjonen. Begge fikk kjøpe aksjer ved børsnoteringen. Hobøl ligningsførte en inntekt på 26 millioner og Schouw-Hansen står oppført med 13 millioner.

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

Her går Michelle Obama i strupen på Trump
Michelle Obama er tydelig i sitt budskap etter at den ti år gamle, private samtalen der Trump pratet om hvordan han tar for seg av damer ble kjent.
00:49
Publisert:

 
Tid for dekkskifte. Har du husket denne?
Gjør du det selv så er det et par ting du må være oppmerksom på, spesielt om du har uorginale felger på dekkene dine.
02:12
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.