Elleve av de 19 personene som denne uka er pågrepet i forbindelse med storaksjonen mot butikkjeden Lime, fremstilles for varetektsfengsling torsdag.

De elleve fremstilles for varetektsfengsling fordi politiet mener det er fare for bevisforspillelse.

– Alle vil bli begjært varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud samt isolasjon, sa politiinspektør i Romerike politidistrikt og påtaleansvarlig Åsmund Yli til NTB onsdag.

På grunn av omfanget vil fengslingsmøtene i Nedre Romerike tingrett i Lillestrøm foregå parallelt i tre saler.

Tirsdag ble 17 personer pågrepet i en storaksjon flere steder i landet. Ytterligere to personer ble pågrepet onsdag, den ene for medvirkning til grov menneskehandel, den andre for ødeleggelse av beviser i saken. Politiet vil vurdere om også disse skal framstilles for varetekt.

Samme familie

I alt 20 personer er hittil siktet i saken, og Lime-sjef Sajjad Hussain (37) er allerede varetektsfengslet, siktet for grov menneskehandel.

Flere av de pågrepne er siktet for grov menneskehandel ved tvangsarbeid. Politiet har identifisert et antall mennesker som antas å være ofre for menneskehandel. NRK kjenner til at ni av de siktede tilhører samme familie og skriver at saken ble rullet opp i forbindelse med en familiekonflikt. Politiet vil ikke kommentere påstandene.

Politiet har foreløpig ransaket og kontrollert over 50 adresser og objekter på grunn av mistanke om grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri av Nav, lånebedrageri, bruk av andres identitet og skimming.

– Hentet vitner fra Pakistan

Norsk politi har hentet to fornærmede i Pakistan og gitt dem vitnebeskyttelse og løfte om oppholdstillatelse, erfarer NRK.

Polititjenestemenn reiste for en tid tilbake til Pakistan og sporet opp minst én person som skal ha jobbet under tvang i en eller flere Lime-butikker på Østlandet, melder TV 2.

Vitnet får nå politibeskyttelse fordi det fryktes for vedkommendes liv, heter det videre. Politiet vil ikke kommentere opplysningene.

Lene Tønset, som er bistandsadvokat for to pakistanere som skal ha blitt utsatt for tvangsarbeid, ønsker ikke å fortelle om innholdet i kontakten med klientene.

– Men nå er de ute av den situasjonen de har vært i, og de har det mye bedre nå, sier Tønset.

Store kontantbeløp

Politiet har beslaglagt pengebeløp på hundretusener av kroner i forbindelse med aksjonen mot Lime.

– Vi har funnet ting allerede nå som vi mener vil ha stor betydning som bevis i saken. Vi har blant annet funnet flere store pengebeløp i størrelsen hundretusener, sa politiinspektør Åsmund Yli.

Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, reagerer kraftig på politiets fremgangsmåte.

– Politiet har kneblet ham fra å kunne kommentere anklagene de offentlig fremsetter mot ham på en pressekonferanse. Det er hårreisende, og jeg vet han er sterkt uenig i anklagene uten at jeg konkret kan spørre ham, sa Elden til NTB onsdag.

Les også: Politiet har funnet store pengesummer i Lime-saken


  Razzia mot advokatkontor i Lime-saken


  Storaksjon mot Lime-butikker

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.