– Hva er det mest nyttige du lærte i studietiden?

– Statsforfatningsretten og metode. Jurister er litt som poteter, og du lærer en metode du kan bruke til veldig mye. Det har jeg hatt enormt god bruk for med den jobben jeg har nå som stortingsrepresentant. Du lærer en teknikk for å tilnærme deg problemstillinger. Når jeg leser proposisjoner, lager merknader og foreslår lovtekster tenker jeg ganske juridisk.– Du har aldri jobbet som jurist. Har du hatt bruk for utdannelsen din?

– Ja, det har jeg. Den har vært veldig viktig som en ryggrad i arbeidet mitt.

– Hvor mange år brukte du på å bli ferdig?

– Jeg begynte i 1996 og var ferdig i 2007, men hadde masse opphold der jeg var leder for Unge Høyre og på Stortinget. Jeg leste altså ikke i 11 år, selv om jeg kanskje burde det.

– Hva har du lært i det siste?

– Jeg lærer noe hele tiden. Det er så fascinerende. Nå som jeg holder på med utenriks og forsvar er læringskurvene bratte. Det er utrolig morsomt, hver dag går du på jobb og vet at du lærer noe du ikke kunne igår. Du lærer om alt fra fregatter til mekanisme for sanksjoner i FNs sikkerhetsråd, det er et veldig bredt spekter.

– Kan man da føle seg dum innimellom?

– Jeg har ikke følt det, man tenker at «jøss det er komplisert og vanskelig», men om man har et åpent sinn og en innstilling som sier at «her skal man lære», er det bare gøy. Det er en annen form for læring enn å pugge, vi er mye ute i felt og i møter med utenlandske motparter. Det er direkte læring.

– Hva ville du studert i dag?

– Jeg kunne tenkt meg å ta lederutdanning i Forsvaret.

– Hva har du hatt minst bruk for av det du har lært?

- Jeg har ikke hatt så mye bruk for blokkfløytespilingen, men av hensyn til omgivelsene er det kanskje bra.

– Betyr det at den nye regjeringen vil forby blokkfløyte på pensum?

– Nei, jeg synes ikke en regjering skal blande seg inn i pensum på detaljnivå.Les tidligere Liv og Lære-spalter:

Kristin Skogen Lund: - Jeg kunne spart fem år med komplekser og dårlig selvtillit

Anita Krohn Traaseth: – Skulle jeg leve i USA, måtte jeg jobbe

Kristin Halvorsen: – Jeg får godta at det toget er gått(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.