Finansminister Sigbjørn Johnsen tok i Dagens Næringsliv i dag til orde for at nordmenn i arbeidsfør alder burde gjøre som islendingene og jobbe omtrent 100 timer mer i året.

- Om vi over tid fikk tilsvarende yrkesdeltagelse som islendingene, ville utførte arbeidstimer per person fra 15 til 74 år i Norge øke fra 1014 til 1120 timer. Får vi det til, kan budsjettet styrkes med rundt fem prosent av bnp over tid. Det ville vært et vesentlig bidrag til å redusere gapet mellom inntekter og utgifter på lang sikt, sier Johnsen til DN.

LO skeptisk
Selv om det bare er noen hundre meter som skiller Finansdepartementet og LOs hovedkvarter - kan finansminsteren umulig ha hørt jubelen fra arbeidstakerorganisasjonen LO etter dagens avisoppslag. Der er det nemlig bare avmålt begeistring for forslaget.

- Jeg skal ikke forsøke å tolke Johnsens tanker rundt dette, men jeg tror det handler om å øke årstimetallet. Og i så fall er det en forhandlingssak, der vi kjøper og selger, sier nestleder i LO, Gerd Kristiansen, til DN.no.

I år er det mellomoppgjør, der det bare forhandles om penger, ikke avtaletekst. Første anledning til å se på lengden på et arbeidsår er oppgjøret i 2014.

Et fullt arbeidsår i Norge regnes i dag som 1950 lønnede timer, eller 37,5 timer uken. (Obs: faktisk arbeidstid kan være betydelig lavere ettersom det da trekkes fra ferie, turnusfri m.m.). Dersom arbeidsåret skal økes med 100 timer, vil det si nesten to timer lengre arbeidsuker. Eventuelt må man spise av ferien - noe som vil forkorte ferien med 2,5 uker.

Men det blir neppe LO som kommer til å fremme et krav i den retning.

- Jeg tror ikke at vi er den som skal springe og be folk om å få jobbe lenger, sier Kristiansen.

Deltidsarbeidere kan jobbe mer
LO utelukker ikke at målet om høyere gjennomsnittlig arbeidstid kan nås på andre måter. For eksempel kan man få folk som i dag jobber deltid til å øke stillingsbrøkene sine.

- Og det er vi veldig for, sier Kristiansen.

I LOs handligsprogram heter det at de skal jobbe for innføring av sekstimersdag - det motsatte av lengre arbeidstid for fulltidsansatte. Men så lenge Norge har arbeidsledighet nær null, ønsker ikke LO å prioritere dette kravet.

- Vi skal jo ha folk til å gjøre jobbene, så dette står ikke først i rekken hos oss, fastslår Kristiansen.

Finansdepartementet opplyser til DN.no at detaljene rundt forslaget vil komme i Perspektivmeldingen. De understreker at målet blant annet kan nås ved å få flere eldre til å jobbe lenger, og ved å få flere personer utenfor arbeidslivet inn i arbeid.










Les også:

<b>Glem 78 år som pensjonsalder: - Da må man ha vesentlig bedre helse enn i dag</b>

<b>Ønsker 100 timer lengre arbeidstid</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.