LO Stats Kartellkonferanse må for første gang på mange år gjennomføres uten LO-lederen. Årsak: Gerd Kristiansen er rammet av streik blant sine egne ansatte.

- Nå er det min tur, sier Gerd Kristiansen til DN om streiken.

Onsdag morgen gikk 95 av LO-lederens ansatte ut i streik. Dermed velger Gerd Kristiansen å holde fortet på Youngstorget, og avlyser sin deltagelse på LO Stats Kartellkonferanse på Gol.

- Ledelsen sitter alene her. Når 95 av mine ansatte er ute i konflikt er det viktig at jeg som øverste leder er her. Det er en selvfølge, sier Kristiansen.

Historisk

Mens LO-lederen normalt taler arbeidstagernes sak, representerer hun nå arbeidsgiversiden.

Gerd Kristiansen er den første LO-lederen i historien som opplever en streik mot seg.

- Jeg synes ikke dette er en god situasjon, men dette har veldig lite med meg å gjøre. Det er ikke jeg som fører forhandlinger. Jeg blir holdt orientert om det som har skjedd både i forhandlinger og megling, men dette er ikke noe jeg blander meg inn i, sier Kristiansen.

Det er LO-ansatte som er organisert i LOs tredje største forbund, Handel og Kontor, som er i streik etter at HK og Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening ikke ble enige i lønnsoppgjøret. Streiken startet fredag i forrige uke da Handel og Kontor (HK) tok ut 150 medlemmer ansatt ved flere forbundskontorer. Fra i dag er streiken trappet opp ved at nye 175 er tatt ut. De fleste som er tatt ut i denne runden, jobber i LO sentralt, og har dermed LO-lederen som sin overordnede.

- Handel og kontor har akkurat samme rettigheter som andre arbeidstagere. Nå har de sittet i forhandlinger og vært i megling og kom ikke til enighet. Ingen beklager det sterkere enn meg. Streik er ikke en ønsket situasjon, men det er et lovlig virkemiddel. Nå skal vi opptre på samme måte som vi ønsker at andre arbeidsgivere skal opptre når ansatte er i streik, sier Kristiansen.

Konflikten dreier seg om lønnsforskjeller mellom ulike grupper av ansatte i fagbevegelsen. Handel og Kontor, som er fagforening for et stort flertall av de ansatte i fagbevegelsen, hevder at LO-ansatte som er organisert i andre forbund, stikker av med en større del av lønnspotten enn HK-organiserte. Streiken ble utløst av at HK ikke fikk tilstrekkelige opplysninger om lønnsnivå for ulike grupper rundt i fagbevegelsen.

- Stusser

Partene er nå blitt enige om statistikkspørsmålet. Uenigheten dreier seg dermed om økonomi. Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening (AAF) la i morges ut en pressemelding der det står at AAF tirsdag la et høyere økonomisk tilbud på bordet, men at HK avviste dette. 

Kristiansen er stusser over at HK ikke har takket ja til tilbudet.

- Vi er jo alle forpliktet av frontfaget. Jeg leser av pressemeldingen at AAF har lagt frem et tilbud som ligger høyere enn rammen for frontfaget. Da stusser jeg på hva som gjør at Handel og Kontor ikke takker ja. Men jeg skulle ønske de kom tilbake til forhandlingsbordet så fort som mulig, sier Kristiansen.

Ifølge pressemeldingen tilbød AAF et kronetillegg på 11.000 kroner til de lavest lønte, mens midlere og høyere lønte ville fått et tillegg på 2,7 prosent.

HK-leder Trine Lise Sundnes sier til DN at også HK forholder seg til frontfaget.

- Det er ingen uenighet om at vi legger frontfaget til grunn, men vi er uenige om utregningen. Utover det har jeg ingen kommentar, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.

Avlyser reiser

Kartellkonferansen startet tirsdag, og i dag skulle LO-leder Gerd Kristiansen og Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre på podiet i en fagligpolitisk debatt. Slik blir det altså ikke. Ap-lederen har meldt forfall på grunn av sykdom, mens LO-lederen avlyser på grunn av streiken.

Flere av Kristiansens nærmeste rådgivere som er i streik, har deltatt på Kartellkonferansen. De er beordret av HK-klubben til å sette seg på toget hjem.

Dersom partene ikke blir enige i løpet av kort tid, må Kristiansen avlyse nok et arrangement. Fredag skal hun etter planen reise til Colombia, men det går i vasken dersom LO-lederens ansatte fortsatt er i streik.

Les også:

LOs egne ansatte går ut i streik (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.