Rekrutteringsselskapene Manpower og Management Synergy sjekket ikke papirene til den bedragerisiktede Liv Løberg (63) da de anbefalte henne til lederstillinger, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er oppsiktsvekkende og helt naivt at man ikke sjekker om kandidater faktisk er den de utgir seg for å være og besitter den kompetansen de sier de har. Man kan aldri sikre seg fullt ut, men man bør i alle fall gjøre det man kan for å unngå å bli svindlet, sier arbeidsrettsadvokat Cecilie Wille Søvik til DN.

Hun advarer om at omfanget av falske dokumenter vil øke fremover.

Søvik reagerer også på at det ikke engang sjekkes om referansen som oppgis, er reell eller ikke.

– Telefonnummeret som oppgis kan jo være rutet til en venn, sier hun.

Har ikke tatt lærdom
I 2006 ble Liv Løberg intervjuet og «screenet» av Manpowers rutinerte rekrutterere.

På intervjuet leverte Løberg fra seg fem falske vitnemål fra fem ulike studiesteder i inn- og utland, uten at det ble oppdaget av rekrutteringsselskapet.

Løberg, som er uten artium, ble deretter anbefalt til jobben som kontorsjef ved Norges Veterinærhøgskole. En jobb hun fikk.

I retten igår kom det frem at rekrutteringsselskapet ikke sjekker ektheten på vitnemål og attester de får fra kandidater som de anbefaler videre til arbeidsgivere.

Rekrutteringsselskapet har ifølge Dagens Næringsliv ikke tatt lærdom av skandalen rundt Løberg. Heller ikke i dag er sjekk av ektheten i kandidatenes papir en del av rutinene.

Les også: 40 vitner i saken om Liv Løbergs CV-juks

Flest norske cv-juksere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.