Klokken ti tirsdag morgen startet LOs representantskap sitt møte der kravene ved årets lønnsoppgjør blir spikret.

Som DN skrev i tirsdagsutgaven, foreslår et enstemmig sekretariat at hovedkravet er at pensjon skal tjenes opp fra første krone og første dag og at pensjon skal inn i tariffavtalene.

Både i sekretariatet og representantskapet sitter forbundsledere i tillegg til LOs ledelse, og alt tyder på at sekretariatets innstilling blir vedtatt på dagens møte.

Her er forslagene til pensjonskrav for årets oppgjør:

  • Opptjening fra første krone og dag en
  • Tariffesting av tjenestepensjon
  • Lettere jobbskifte mellom virksomheter uten tap av opptjening og uten økte kostnader for den enkelte
  • Et system for bedre samling av opptjente rettigheter og pensjonskapital
  • Evaluering av avtalefestet pensjon (afp)

Sekretariatet går inn for et forbundsvist oppgjør, som innebærer at det blir Fellesforbundet som er først ut i forhandlingene og som i praksis forhandler pensjon på vegne av hele LO-familien. Fellesforbundets forhandlingsmotpart er Norsk Industri, og forhandlingene starter trolig 8. mars.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri har tidligere avvist å forhandle om pensjon.

Det har vært heftig strid internt i LO mellom blant andre Fellesforbundet på den ene siden og Handel og Kontor på den andre i forkant av dagens representantskapsmøte. Uenigheten dreier seg om hvilken pensjonsmodell man skal gå for. I innstillingen fra sekretariatet er ingen pensjonsmodeller nevnt.

 

Artikkelen fortsetter under.

Ikke frie tøyler

Selv om Fellesforbundet får mandat til å fremme pensjonskrav i årets lønnsoppgjør, innebærer innstillingen at forbundet får mindre frie tøyler enn det som er vanlig ved forbundsvise oppgjør. I innstillingen heter det blant annet

"Den sterke bevegelsen i viktige ordninger for ulike grupper LO -medlemmer og at ordningene samvirker med hverandre via jobbskifter m.v tilsier en samlet pensjonspolitikk i fagbevegelsen. Det videre arbeid for alle samordnes av LO", heter det i innstillingen fra sekretariatet.

Etter det DN forstår innebærer dette at LO-sekretariatet skal ha en samordningsrolle i pensjonsspørsmålet for å sikre at alle forbundenes interesser blir ivarettatt.

Samtidig varsler LO-leder Gerd Kristiansen at hun vil starte en dialog med myndighetene og de andre partene i arbeidslivet om pensjon.

- Måten vi har tenkt å gjøre det på, er å starte et arbeid mellom partene i arbeidslivet om myndighetene, der vi særlig skal se på pensjonsnivå, effektivitet og samvirket mellom de ulike ordningene i privat sektor og offentlig sektor. Mandatet for dette arbeidet skal vedtas i LOs sekretariat, sa Kristiansen i sin tale til representantskapet.

Vil sikre kjøpekraft

LOs hovedkrav til lønn er "å sikre medlemmenes kjøpekraft". Mandag fastslo Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene at 2,5 prosent er et rimelig anslag for prisveksten i 2016. Lønnsveksten må dermed bli på 2,5 prosent for å opprettholde kjøpekraften. Dette vil i såfall være en historisk lav lønnsvekst.

Ved siden av å sikre kjøpekraften har LO følgende formuleringer om lønn:

  • overenskomstenes lønnssatser heves
  • det fremmes særskilte økonomiske krav for lavlønte som tradisjonelt får lite ut av eller ikke har lokale forhandlinger
  • prioriteres kvinnedominerte grupper innenfor sentralt avtalte rammer i offentlig sektor

Se på DNtv: Er dette Norges nye stjernerestaurant?

Er dette Norges nye stjernerestaurant?
Onsdag drysser Michelin-guiden sine stjerner over Norden. Får restaurant Kontrast en?
02:46
Publisert:

 

Les også:

Oljeavhengigheten struper Russlands økonomi

Dette er fjorårets lønnsvinnere og -tapere  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.