Fellesforbundet ble enig med Byggenæringens Landsforening om en avtale som blant annet innebærer garantert minstelønn til alle. Den innebærer også en generell lønnsøkning på 75 øre i timen.

Meklingen ble avsluttet fredag kveld klokka 23.55, fem minutter før fristens utløp ved midnatt.

Som i industrioppgjøret, det såkalte frontfaget, gir partene i byggfagene sin tilslutning til at det gjennomføres en utredning om framtidig pensjonsløsning.

Svarfrist for Carl Petter Martinsens forslag som begge partene nå anbefaler, er satt til 7. mai kl. 12.

Store bedrifter

Nesten 6.000 bygg- og anleggsarbeidere i 92 bedrifter ville gått ut i streik fra lørdag morgen dersom meklingen ikke førte fram. En rekke store bedrifter som Veidekke, Skanska, NCC Construction og Block Berge Bygg ville blitt omfattet av en eventuell streik – i tillegg til en lang rekke andre bedrifter i samme bransje landet rundt.

Rundt 18.000 medlemmer av Fellesforbundet er omfattet av avtalene det ble meklet om. Streikevarselet omfattet dermed en knapp tredel av de organiserte i bransjen.

Mange av de kommende oppgjørene har egne utfordringer – som for eksempel fredagskveldens mekling i byggfagene. Uenigheten sto blant annet om nettopp minstelønn, som Fellesforbundet opprinnelig krevde å få hevet fra 77 prosent av gjennomsnittet i bransjen til 85 prosent av snittet.

Resultatet ble at minstelønnen heves til 182,50 kroner for fagarbeidere, til 164 kroner for arbeidere uten fagbrev og bransjeerfaring og til 171 kroner for dem med minst ett års bransjeerfaring.

Minstelønnsavtalen i byggebransjen er allmenngjort, og den fungerer derfor som et lønnsgulv og et sikkerhetsnett mot sosial dumping, ifølge LO.

Hotell og restaurant

Allerede lørdag er det duket for ny innspurt. Da handler det om hotell- og restaurantbransjen, som har frist søndag kveld.

Over 4.000 av Fellesforbundets medlemmer kan gå ut i streik fra mandag morgen, dersom innspurten i meklingen ikke fører fram.

Også denne meklingen er preget av krav knyttet spesielt til bransjen. Fellesforbundet ønsker et avtalepunkt som i klartekst gir rett til lokale forhandlinger – mot dagens formulering om lokale drøftelser.

Bransjen, representert ved NHO Reiseliv, ønsker på sin side økt fleksibilitet rundt arbeidstider og en egen lønnsskala for vikarer. Begrunnelsen er at det innebærer styrking av dem som har heltidsjobb fordi det trygger arbeidsplassene.

Hoteller i kjeder som Rica, Thon, Clarion, Comfort, Quality, Radisson og Scandic vil bli berørt av en eventuell streik. Det samme vil restauranter som Peppes Pizza, Friday's og samtlige spisesteder på Gardermoen. Dessuten vil kantinedriften i regi av ISS, Eurest og Sodexo bli omfattet.

Les også: 
- Åpenbart at noe må skje
Mener rentekuttet ble presset frem  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.