- Jeg fikk vondt i hoften under en løpetur forrige helg. Nå ønsker jeg meg et par sko med god demping, sier Joachim Andersen (34).

PÅ SKOJAKT: Kiropraktor Joachim Andersen (34) skal kjøpe sko og vurderer en modell fra Hoka.
PÅ SKOJAKT: Kiropraktor Joachim Andersen (34) skal kjøpe sko og vurderer en modell fra Hoka. (Foto: Eliese Laustsen)

Han sitter foran flere hyllemetre med løpesko, og vurderer en blå modell med særdeles tykk såle fra den franske skoprodusenten Hoka One One.

- Jeg har ikke bestemt meg helt ennå, men det kan hende det blir Hoka. Jeg er kiropraktor, og det spiller inn på skovalget. Teorien bak skoene virker fornuftig, mener Andersen som løper fire ganger i uken.

Daglig leder Ida Andberg i Sport 1 i Storgata bekrefter at skoene med «tjukkassålen» har blitt stadig mer populær blant løpere.

Hun begynte å selge Hoka i fjor.

- Bakgrunnen var løpernes tilbakemeldinger om at de raskt pådrar seg skader ved å løpe med lette og minimalistiske sko. Dette er motpolen til den trenden som har vært, sier hun.

Skoen ble raskt snappet opp og tatt inn i varmen i løpemiljøene, ifølge Andberg.

- Hoka-salget har vært helt formidabelt i alle våre butikker. Vi har sluttført eget lager. Nå skal vi bygge en egen «shop in shop» i butikken vår for å få tilgang på varer hele tiden ettersom vi selger såpass mye, sier hun.

Utviklet av ultraløpere

Den franske skoen ble utviklet av tre ultraløpere som tidligere var ansatt hos sportsprodusenten Salomon. De ble kontaktet av en annen ultraløper på elitenivå, Nico Mermoud.

Han ville løpe både raskere og lengre.

Etter to år med testing og eksperimentering ble Hoka One One lansert i 2010. Året etter ble skoen tilgjengelig i norske butikker.

Elling Balhald i Run AS er leverandør av Hoka One One i Norge.
Elling Balhald i Run AS er leverandør av Hoka One One i Norge. (Foto: Privat)

Hver år har Hoka-salget doblet seg, forteller Elling Balhald i Run AS som er leverandør av Hoka One One i Norge.

- I 2014 utgjorde det norske Hoka-salget en omsetning på nær tolv millioner kroner. Vi doblet dette i 2015 og målet vårt er å doble igjen fra i fjor til inneværende år. Vi forventer fortsatt positiv utvikling for 2017, forklarer Balhald.

Til neste år ser han for seg at omsetningen i Norge bikker 50 millioner kroner.

- USA er landet som selger mest, men for salget per innbygger er det ingen som er i nærheten av Norge, sier han.

De største enkeltforhandlerne er Oslo Sportslager og Olympia Sport på Sem i Vestfold. Mesteparten av veksten kommer imidlertid fra sportskjedene Sport 1 og Löplabbet, forklarer Hoka-leverandøren.

Løpsfølelse viktig

Men hva er det egentlig som har gitt den klumpete skoen innpass hos løpere over hele verden?

- Sko med god støtdemping har alltid vært viktig. Men nå har vi også fokus på god løpsfølelse og dropp, sier avdelingsleder i løpeavdelingen hos Oslo Sportslager, Tom Henning Svorkmo.

En lav dropp (se faktaboks) vil bidra til at du lander mer på mellom- eller forfot, og det har folk fått med seg, forklarer Svorkmo.

Hoka har dropp på mellom to og seks millimeter, mens det «vanlige» er 10-12 millimeter, ifølge avdelingslederen.

- Hvis du har en sko med vanlig dropp, tar det lengre tid før du kommer på forfot når du eksempelvis løper nedover. Med lav dropp får du også raskere kontroll og mer stabilitet. Du får mer effekt og kommer deg raskere fremover, forklarer han.

- Det skulle du kanskje ikke tro når du ser på skoen?

- Det kan du si, men de har truffet et eller annet i utformingen. Foten blir integrert i skoen og gir deg en viss «feeling».

En økt interesse for lange løp bidrar til etterspørselen etter Hoka, tror han.

- Sko med nok støtdemping er ekstremt viktig når du skal løpe langt. Da kommer absolutt Hoka One One til sin rett, mener Svorkmo.

En tidligere modell av Hoka One One.
En tidligere modell av Hoka One One. (Foto: Mikaela Berg)
 

Enkelte svakheter

Men, Hoka er ikke nødvendigvis riktig sko for alle.

Har du ambisjoner om å vinne et løp, har du mest å vinne på å velge en annen sko.

- Er du i konkurranse og har en skade, er det kjempefint å bruke Hoka fordi du ikke belaster hælen på samme måten som med andre sko. Men skal du løpe et maraton for å vinne, så vil de nok bli for klumpete, sier hun.

Svorkmo er enig i at Hoka ikke nødvendigvis er riktig fottøy for de raskeste løperne.

- Du får "mer sko" i Hoka enn hos en del konkurrenter. På den annen siden sier det seg selv at med såpass tykk mellomsåle som de mest dempede skoene fra Hoka har, vil det "skorte" på løpesfølelse, sier han.

Testet skoen

Enkelte forskningsstudier har indikert at risikoen for skader ikke blir noe mindre med en tykk såle. Noen mener også skaderisikoen øker i takt med tykkelsen på skosålen.

Det finner imidlertid fysioterapeut og prestasjonsfremmer Arild Solheim ved Bergen Idrettsklinikk det vanskelig å tro.

- Det er en interessant diskusjon med sterke røster på ulike kanter, som hevder at deres forskning er den ultimate. Å si at for mye demping i en sko gir større belastningsskader, kan jeg ikke forstå. Det er ikke gjort store nok studier på dette over lang nok tid med stor nok populasjon til at resultatene blir valide. Jeg tenker at dette er et kjempefint supplement til alt det andre som finnes. For noen passer det, og for andre passer det ikke, sier Solheim.

Han behandler kunder med løpsrelaterte plager som løpekne og overbelastning i leggmuskulatur.

Han ville undersøke hvorvidt sko av typen som Hoka, vil kunne ha positiv effekt på kundene. De siste tre månedene har Solheim derfor benyttet Hoka-sko til sin private maratontrening.

- Opplevelsen av Hoka er at det er en veldig godt dempet sko med god stabilitet i sålen. Den kjennes ikke ustabil trass tykkelsen på sålen, er dommen hans.

Også kundene med ulike belastningsskader som følge av løping, har hatt god effekt, ifølge fysioterapeuten.

- Dette er en sko som kan fungere skadeforbyggende med tanke på belastningsrelaterte lidelser. Trener du mye på hardt underlag, vil den klare å absorbere den belastningen som muskulaturen ikke klarer - hvis du ikke er godt nok trent eller har sprunget «nok» fra før, forklarer han.

- Anbefaler du skoene til klienter?

- Jeg gjør faktisk det. Men det er et resultat av at jeg har testet dem selv, ikke fordi jeg skal promotere den eller har noe å vinne på det, understreker Solheim.

Han utelukker ikke at kundene vil kunne få samme positive effekt av andre typer løpesko.

- En kan spørre seg hvorvidt det samme ville ha skjedd med en hvilken som helst joggesko. Det vet jeg ikke, fordi jeg ikke har prøvd ut så mange ulike skotyper. Men responsen er i dette tilfellet veldig positivt, sier Solheim.

 

Les også: Glem forfotsløping og landing på hælen

Slik lykkes du med løpingen

Bli en raskere løper dnPlus  (+)

- Anbefalt av DNtv:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.