– Det er ikke tellende, men for meg blir det et viktig løp, selve testen på om jeg er blitt bedre siden i fjor. Så det blir litt skummelt, sier Anita Iversen Lilleskare (38) fra Bergen og ler.

Lørdag starter kampen om den raskeste tiden til toppen av Bergens høyeste fjell: Ulriken. Ulriken Opp arrangeres for 11. gang og markerer startskuddet på sesongen for Lilleskare, som er blant landets beste motbakkeløpere. I fjor representerte hun Norge i VM. I år er målet å bli tatt ut til EM.

– For min del er det mindre slitsomt å løpe oppover enn bortover. Da konsentrerer jeg meg om stegene og hvor jeg skal sette bena. Jeg tenker ikke mye på at jeg er sliten og at det gjør vondt. På flat mark føler jeg at jeg må jobbe mer med hodet, sier Lilleskare.

Hun løper mellom åtte og ti timer i kupert terreng hver uke. For å kunne satse på løpingen, har hun valgt å jobbe halv stilling som radiograf ved Haukeland universitetssjukehus. Med tre barn, gård, hest, lang reisevei til jobb og ekstrajobb som fotballtrener for et jentelag, er hun likevel nødt til å tenke kreativt for å få gjennomført treningsøktene.

– De dagene jeg jobber, løper jeg til og fra jobben. Da får jeg jogget noen ekstra kilometer, sier hun.

Barna blir ofte med på løpetur – på syklene sine.

– Nå er jeg 38 år og det er litt spesielt, men jeg er veldig heldig som kan gjøre dette. Mannen min og ungene heier meg frem. Familien vinner på det, det blir en fin greie for alle sammen, sier hun.

Lise Lotte Andersen er manager for Ulriken Opp som arrangeres lørdag 6. mai.
Lise Lotte Andersen er manager for Ulriken Opp som arrangeres lørdag 6. mai. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

«Flere om beinet»

I takt med at interessen for å måle krefter i motbakker har økt, har også tilbudet av konkurranser blomstret. Terminlisten til Kondis.no viser 175 ulike løp i år. For 15 år siden ble det bare arrangert et par slike løp i året.

Lise Lotte Andersen i Ulriken Opp melder at konkurransen om deltagerne er hardere enn noen gang.

Deltagerantallet opp Ulriken har ligget jevnt på omkring 1000. De siste årene har det imidlertid krympet til 750 deltagere i 2015 og til 650 i 2016.

Tre dager før årets startskudd, var 450 antall påmeldt. Samme helg som Ulriken Opp arrangeres fire andre motbakkeløp på Vestlandet.

– Da Ulriken Opp startet for 11 år siden, var pågangen veldig mye større. Vi merker at det er mer som skjer, konkurransen med andre arrangementer er større. Det er mange flere om beinet, sier Andersen.

Frister med pengepremier

Skåla Opp i Stryn, kjent som Nord-Europas tøffeste motbakkeløp, hadde kraftig vekst i deltagermassen frem til 2014 da deltagerrekorden ble 1935 fullførte. I fjor var derimot antall deltagere redusert til 1229. Løpsleder Erik Brendefur sier 30 centimeter nysnø som gjorde at målgang ble flyttet 700 høydemeter ned og et forferdelig vær førte til en rekke forfall.

– Til nå i år har vi over 1000 påmeldinger, og det er der vi har ligget de siste årene. Stort setter har vi hatt rundt 950 konkurranseløpere på tid og mellom 600 og 800 mosjonister, sier Brendefur om løpet som arrangeres i august i år. 

For å skille seg ut blant motbakkeløpene har arrangøren satset på pengepremier. Det lokkes med 120.000 kroner til den som setter ny løpsrekord. Dame og herrevinneren får 35.000 kroner.

– Det har vært en del løp som har merket nedgang, både Birken og andre. Vi kan jo risikere det, men vi håper at det skal holde seg stabilt. Det at det er blitt mange motbakkeløp er positivt for oss. Det betyr at flere løper motbakkeløp og veldig mange vil på Skåla, sier Brendefur.

Påmeldingene til landets største motbakkeløp, Oslos Bratteste som for mange er gjort unna på rundt 20 minutter, ser ut til å være en sammenhengende oppgang.

Fra å ha 4059 deltagere i 2014, var antallet påmeldinger i fjor 4666. Hittil i år er det ifølge løpsportalen Eq Timing 794 påmeldte til løpet, som arrangeres 30. september i år.

Flere varianter

– Vi merker at interessen for motbakkeløp kanskje har flatet litt ut, men at det er veldig populært fortsatt. Det kommer stadig nye løp til, sier nestleder Narve Heggheim i Friidrettsforbundets motbakkeløpsutvalg.

Han er ikke overrasket over at enkelte arrangører nå opplever lavere deltagerantall enn tidligere.

– Det er mange løp og volumet av deltagere er ikke ubegrenset. Blir det flere løp, må de nødvendigvis fordeles over flere, sier Heggheim.

Han har ingen konkret statistikk over antallet personer som løper motbakkeløp i løpet av ett år, men tror flere mosjonister har fått øynene opp for idrettsgrenen de siste årene. Løpene kommer nå i flere lengder og stigninger, og i flere deler av landet – ikke kun i vest som tidligere.

– Bruker vi antall løp som målestokk, tyder det på at dette er i vekst. Tilbudet er mer variert, slik at «alle» kan finne seg et motbakkeløp eller to som passer – uavhengig av fysisk begrensning, sier Heggheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Riksrevisjonen: Dårlig styring og kontroll i prosessen med salg av F-5 jagerfly
Både Forsvaret og Forsvarsdepartementet hadde mangelfull intern kontroll i prosessen med salget av F-5 jagerfly, ifølge en rapport fra Riksrevisjonen.
00:32
Publisert: