Landets største treningssenterkjede, Sats Elixia, er blant sentrene som tilbyr ulike løpetimer med varighet på rundt 30 minutter. Ofte er det lange ventelister for å få plass på disse.

– Løpetimene innendørs er de mest populære. Hovedgrunnen er kanskje at medlemmene våre er glade i å trene inne. I tillegg kan du regulere tempoet på tredemøllen selv, slik at en som er litt trent kan løpe side om side med en som er veldig godt trent, sier Randi Christensen Solberg.

Hun er ansvarlig for gruppetrening i Sats Elixia og forteller at løpetimene er korte økter med høy intensitet, som legges opp etter «intervallprinsipper».

– Mye forskning støtter at dette er den mest effektive måten å trene kondisjonstrening på. Typen intervaller varierer fra fire minutter til 30 sekunder, sier Solberg.

Men til tross for lange ventelister er ikke alle like begeistret.

Advarer mot løpetimer

– Jeg advarer faktisk mot disse timene, sier flere ganger verdensmester i langdistanseløp, Ingrid Kristiansen (60).

Hun tilbyr selv løpetimer og veiledning gjennom eget selskap, og blir skeptisk når kundene forteller at de har vært på intervalltrening på treningssentrene.

Ingrid Kristiansen gir tips til løpetreningen i overgangen mellom vinter og vår.
Ingrid Kristiansen gir tips til løpetreningen i overgangen mellom vinter og vår. (Foto: Gunnar Lier)

– Jeg har kunder som kommer og forteller at de har vært med på intervalltrening innendørs på tredemølle og sprunget 18 kilometer i timen i ti sekunder. Ja, hvis vil du bli skadet, så må du gjerne gjøre det, sier hun.

I tillegg vil ikke korte og intense intervalløkter bidra til å øke utholdenheten, mener Kristiansen.

– Du får i hvert fall ikke bedre kondisjon hvis du bare driver sånne korte drag. Skal du springe et løp på ti kilometer, er det én ting du trenger: kondisjon, for å klare å holde ut i 40 til 50 minutter, sier hun.

Professor Eystein Enoksen ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole (NIH).
Professor Eystein Enoksen ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole (NIH). (Foto: Fredrik Bjerknes)

«Effekt i tidsklemmen»

Professor Eystein Enoksen ved seksjon for fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøgskole (NIH), er enig i Kristiansens skepsis mot løpetimer i treningssentre – hvis målet er å bli en mer utholdende løper.

– Jeg er enig med henne. Skal du løpe en tikilometer, så må du løpe. Da er det bedre med en større treningsmengde, sier Enoksen.

Er du derimot rammet av tidsklemme, kan effektiv intervalltrening med høy intensitet være nyttig for å holde formen ved like, ifølge Enoksen.

– Løpetimene kan ha effekt, men da for å holde deg i form. Skal du bli langdistanseløper må du gjøre jobben med å tilbakelegge avstand, sier professoren.

«Skal ikke løpe titusenmeter»

Randi Christensen Solberg i Sats Elixia forklarer at treningssenterkjedens instruktører legger mest vekt på teknikk, mestring og treningsglede. Medlemmer som er opptatt av å bli spesielt gode på løping, vil oppnå dette på andre måter, tror hun.

– Det er ikke sjelden at alle type spesialister innen enkelte fag fra alle hold kritiserer oss, sier Solberg om kritikken fra Kristiansen.

Hun mener den tidligere løpedronningen glemmer en vesentlig ting:

– Vi driver hovedsakelig med mosjonering. Vi vil bidra til få folk i form, at de skal komme og gjøre noe som er gøy og bra for helsen sin. På våre løpetimer kan mosjonister og de som ønsker å oppnå noe mer løpe side om side. Det er deltageren selv som styrer fart ut fra nivå, sier Solberg.

– Har du løpt en halvtime en dag bare for gøy, så er det egentlig helt greit. De fleste av våre medlemmer skal ikke ut og løpe en titusenmeter, sier Solberg.

«80-tallstrening»

Da hun var i verdenstoppen på 80- og 90-tallet, trente Kristiansen 13 økter i uken – hvorav 80 prosent ble gjennomført på moderat intensitet.

– Hva er hovedforskjellen på det du kaller «80-tallstrening» og slik vi trener nå?

– Full fart, full rulle! Altfor mye «fort», altfor dårlig grunnlag. Folk trener for hardt og intensivt i forhold til nivået de er på. Det er synd, da får de ikke fremgang, sier hun.(Vilkår)