Så sent som sist helg informerte Skiforeningen om at det ble jobbet med å servere et løypenett fra de nordligste delene av Nordmarka og helt ned til sentrumsnære områder.

Nå er det derimot hverken løpeforhold eller særlig gode skiforhold i Nordmarka rundt Oslo, der prepareringen i de aller fleste områder er over. Derimot ligger det fortsatt store mengder råtten snø i skogene. Det gir problemer for andre arrangører.

For eksempel skulle Råskinnet, et terrengløp kjent for å by på særdeles våte og gjørmete forhold, blitt arrangert fra Sognsvann i Oslo kommende helg. Men denne gang var forholdene umulige.

Hugget hull i isen

– Det er 22. gang vi arrangerer løpet nå, og dette er første gang vi må flytte det. Vi har vært smånervøse noen ganger før også da vi har hatt litt snø i traseen. Men nå var det så mye snø at vi måtte flytte løpet, sier løpsleder Per-Morten Hoff i arrangørklubben Ready.

Han sier at løpet, som har hatt over 3000 deltagere, er flyttet til lørdag 12. mai.

Hoff forteller at han til og med har gått løs på isen på Sognsvann med øks tidligere år for å få til den tradisjonelle delen av løypen, der løperne må holde seg i et tau for å dra seg over noen meter av Sognsvann. Men det har aldri vært så umulige forhold som dette året for løpet, som alltid går i de siste dagene i april eller første i mai.

– Det ville vært farlig å arrangere. Vi kan ha litt snø og det heter jo Råskinnet. Men det er ulendt og vi kan ikke arrangere når det er farlig, Vi må tenke på løperne, sier Hoff, som selv har gått skiturer helt til det siste.

Der de skulle løpt i helgen er det fortsatt 40–50 centimeter råtten snø. Hoff mener det kommer til å skje mye frem til den forskjøvede løpsdatoen.

Flere avlysninger

Også for Helgøyatråkket, som liker å kalle seg «vårens flotteste eventyr på sykkel», var det sjanseløst å skape et vårlig eventyr. I stedet har mye snø stoppet terrengsykkelrittet som skulle blitt arrangert 5. mai. Rittet kastet inn håndkleet allerede i midten av april da det skjønte at det var umulig å få ryddet noen løype. Da også Skarverennet sist helg måtte avlyse rennet for 12.000 påmeldte, på grunn av for sterk vind, har det vært en vanskelig tid for overgangen vinter og vår til fjells og i skog og mark.

Tim Bennett, president i mosjonsorganisasjonen Kondis, mener det likevel blir nok av arrangementer fremover.

– Nå bor jeg ganske nær Nordmarka og ting skjer fort nå. Høyere opp ligger det en del snø, men fortsatt er det ikke kjempekrise. Arrangøren av Råskinnet kan ha enda mer «punch» nå med at det blir våtere, mer gjørmete og gøyere enn noensinne, sier Bennett.(Vilkår)

Selfie med kongekrabben får asiatene til å velge Finnmark.
De har med seg egne sauser og spiser i enorme mengder. Turistnæringen i Finnmark kan takke kongekrabben for mye av besøket.
01:41
Publisert: