Eksperter er enige: for å bli god til å løpe må du trene intervaller og langkjøring, styrke og teknikk.

Men visste du at også hva du tenker på når du løper kan være utslagsgivende for hvor raskt du kommer deg fremover?

Forskere ved Universitetet i Limerick i Irland og Ulster universitet i Nord-Irland undersøkte dette nærmere. Rapporten deres, som skal publiseres i tidsskriftet «Medicine & Science in Sports & Exercise», er blant annet omtalt av magasinet Runners World.

20 erfarne langdistanseløpere ble bedt om å gjennomføre totalt fire løp på tre kilometer så raskt som mulig på tredemølle.

I to av løpene fikk deltakerne styre hastigheten på møllen selv. I det tredje løpet skulle løperne forsøke å gjenskape de to første trekilometrene ved hjelp av innspill fra forskerne. Deltakerne fikk ikke se hvilken hastighet de løp på, men kunne justere farten opp eller ned.

I det siste løpet måtte deltakerne fullføre tre kilometer uten mulighet til å styre tempo. Forskerne holdt da samme fart som deltakerne hadde i det løpet de presterte raskest med egenkontrollert fart.

For hver 400 meter skulle deltakerne beskrive hvordan de følte seg. Etter hvert løp spurte forskerne hva deltakerne hadde tenkt på mens de gjennomførte.

Forskerne så da at løperne fokuserte på å slappe av og optimalisere løpsteknikken når de ikke kunne bestemme hastigheten, sammenlignet med da de hadde full kontroll over tempoet og måtte rapportere om anstrengelsen.

Selve prestasjonen var ti prosent bedre og pulsen to prosent lavere - til tross for at forskerne faktisk opprettholdt samme farten på løpet som deltakerne holdt da de selv styrte hastigheten.

Til Runners World sier forskningsleder Noel Brick ved universitetet i Limerick at dersom vi fokuserer for mye på hvordan vi føler oss, vil det skje på bekostning av andre oppmerksomhetsstrategier som er gunstigere for ytelsen.

– Å fokusere på tråkkfrekvens og teknikk er mentale strategier som kan forbredre tempoet uten å øke følelsen av anstrengelse, forklarer han til magasinet.

 

Les også: PÅSKE: Slik lykkes du med løpingen

- Jeg kan med én gang se hvem som løper aktivt

Forskernes mest effektive styrkeprogrammer  

 

Se DNtv:

Triksene som kan ta treningen til et nytt nivå:

Triksene som kan ta treningen til et nytt nivå:
Mentaltrener Cecilie Ystenes i Raw trening forklarer hvordan du kan øke den fysiske prestasjonen ved hjelp av hodet.
02:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.