Norske myndigheter har i tre år skutt moderne seismikk i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. De nye dataene gir helt ny kunnskap om potensialet for å finne olje og gass i dette området. Men oljeselskapene har ikke fått tilgang til disse dataene.

Til neste år skal Oljedirektoratet lage en ressursrapport på grunn av seismikken. Men selv ikke når det er gjort, er det sikkert at oljeselskapene får tilgang til den nye seismikken.

Les: Skjuler mulige storfunn

Oljekonsulent Hans Henrik Ramm i Ramm Kommunikasjon sa til DN.no onsdag at han tror det kan ligge politiske grunner bak Olje- og energidepartementets avgjørelse om å holde informasjon om de omstridte områdene skjult.

Det avviser statssekretær Robin Kåss (Ap) i Olje- og energidepartementet onsdag ettermiddag.

- Det vil jeg ta avstand fra, vi legger ikke opp til noen form for hemmeligholdelse. Ressursrapporten vil være offentlig. Når det gjelder spørsmålet som gjelder kommeriselle rådata, vil være unaturlig å selge rådata før Stortinget har bestemt om det skal settes igang konsekvensutredning eller ikke, sier Kåss til DN.no.

- Vil ikke utelukke hva som skjer med de rådataene, men må gi Stortinget tid til å behandle storingsplanen før vi beslutter hva vi skal gjøre med rådataene i etterkant, sier han.

Han sier at departementet legger opp til mest mulig åpenhet og at det brukes 500 millioner kroner på seismikkskyting i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen for å skape åpenhet om ressursgrunnlaget i området.

Les også: - Fullstendig uakseptabelt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.