Etter flere år med moderat utvikling i norsk økonomi venter Statistisk sentralbyrå (SSB) at aktiviteten for alvor tar seg opp i årene som kommer. Og oppturen sørger vi for selv.

- Utviklingen ser ut til å bli drevet fram av en bred økning i innenlandsk etterspørsel. Vekstimpulser fra utlandet blir trolig mer moderate de nærmeste årene, skriver SSB i årets tredje utgave av prognoserapporten Økonomiske analyser.

De nye supertidene fører til økt sysselsetting og etterhvert lavere arbeidsledighet. Sammen med dette følger en lønnsvekst som nærmer seg toppen i gullårene i andre halvdel av forrige tiår. Baksiden av medaljen er at renten vil øke markert i årene som kommer.

De gode tidene gjør imidlertid at SSB regner med en markert økning i forbruket.

- Reallønnsvekst og økt sysselsetting vil innebære at husholdningenes inntekter samlet sett øker til tross for at også renten blir høyere. Økt boligformue vil virke i samme retning, mens økte renter vil virke dempende, skriver SSB.

Boligoppturen fortsetter
Den årlige veksten i boligprisene anslås til rundt 7 prosent ut prognoseperioden.

- Både boligpriser og boliginvesteringer har økt klart i det siste. Høy befolkningsvekst, bedring av konjunktursituasjonen med høy realinntektsvekst samtidig som rentene holder seg relativt lave en stund til, gir utsikter til fortsatt vekst. Boliginvesteringene er ventet å øke med nær 17 prosent i år, og fortsetter å øke i de kommende årene, om enn i et noe lavere tempo, skriver SSB.

Les også: <b>Enda sterkere boligprisboom</b>

Ekspansiv finanspolitikk
SSB regner med at petroleumsinvesteringene vil øke med 12 prosent i år, etter en like stor nedgang i fjor. Veksten vil fortsette, men i et lavere tempo enn i år.

- Det har vært en tendens til sterk vekst i investeringer i fastlandsnæringene gjennom det siste året og vi venter at denne utviklingen vil fortsette framover, skriver byrået i rapporten.

Selv om finansminister Sigbjørn Johnsen har bestemt seg for at pengebruken over statsbudsjettet skal under fireprosent-grensen i handlingsregelen, vil høy oljepris gi mulighet for en svært ekspansiv finanspolitikk, mener SSB.

- Vi anslår at oljepengebruken i 2011 vil være lavere enn fire prosent av kapitalen i Statens pensjonsfond utland.

SSB mener en fortsatt høy oljepris vil bidra til en klar økning i pensjonsfondet. Dermed vil handlingsregelens fireprosentbane gi rom for en svært ekspansiv finanspolitikk. På den annen side vil en rask bedring av konjunktursituasjonen i Norge tale for en stram finanspolitikk framover, mener SSB.

Lavere ledighet
Byrået venter at arbeidsledigheten fortsetter nedgangen og at den er på 2,8 prosent ved utgangen av 2014. Samtidig vil lønnsveksten ta seg opp. Anslaget for årets lønnsvekst er oppjustert til 4,1 prosent fra tidligere 3,6 prosent.

I årene som kommer vil tilstramming i arbeidsmarkedet og bedring i lønnsomheten i næringslivet bidra til høyere lønnsvekst. I 2014 regner SSB med at årslønnsveksten vil være 5,6 prosent.

Boligrenten mot syv prosent
De nye supertidene i økonomien vil samtidig føre til at Norges Bank vil heve renten betydelig i årene som kommer.

I dag ligger tremånedersrenten i pengemarkedet, som er utgangspunkt for rentene som husholdninger og bedrifter betaler for sine lån, ligger for tiden på rundt 2,8 prosent. SSB regner med at renten vil stige i takt med økningen i styringsrenten fremover.

I 2014 regner byrået med at pengemarkedsrenten vil være kommet opp i 5,8 prosent. En tommelfingerregel er at bankene legger på rundt ett prosentpoeng på pengemarkedsrenten på boliglån. Dermed vil boliglånsrenten komme opp mot syv prosent i 2014.

Les også: Lønnsvekst opp mot 6 prosent om få år

<b>Enda sterkere boligprisboom</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.