Onsdag morgen legger lavprisselskapet Norwegian frem trafikktall for advents- og julemåneden desember. Tallene viser at Norwegian fløy 129.664 passasjerer i desember.

Det er ikke overraskende en kraftig nedgang fra desember i 2019 da rundt 2,26 millioner passasjerer fløy med et av Norwegians fly.

Gjennom nesten hele fjoråret falt trafikken og kapasiteten til Norwegian som følge av koronaviruset og globale reiserestriksjoner. Langreiseruter er blitt nedprioritert og Norwegian opererte i desember i snitt ni fly som hovedsakelig fløy på innenlandsruter.

Positiv booking for jul og nyttår

Antall passasjerer falt med 94 prosent sammenlignet med desember i 2019. Både den totale kapasiteten (ASK) og passasjertrafikken (RPK) falt med 98 prosent. Fyllingsgraden, altså hvor stor del av flyene som er fylt, var på 52,3 prosent. Det er en reduksjon på 31 prosentpoeng.

– Pandemien fortsetter å ha en sterk negativ innvirkning på driften vår, noe den har hatt siden hele Norge stengte ned i mars i fjor. Norwegian var på vei mot et positivt resultat for 2020, men i stedet ble vi kastet ut i vår livs kamp og 2020 har vært svært krevende, sier Norwegian-sjef Jacob Schram i en pressemelding.

Han har nå vært konsernsjef i et år og syv dager.

– Selv om etterspørselen i desember var lav, var imidlertid bookingene for jul og nyttår positive og vi har tilpasset produksjonen vår godt til situasjonen vi står i. Nå gjør vi alt vi kan for at Norwegian skal komme styrket og mer konkurransedyktig ut av denne krisen med en ny finansiell struktur, en tilpasset flåtestørrelse og et forbedret tilbud til kundene våre, sier Schram.

Fikk ja til kriseplan

Norwegian har vært, og er fremdeles, i en dyp krise. Selskapet har fått godkjent konkursbeskyttelse i Irland, søkt konkursbeskyttelse for datterselskaper i Spania og fått godkjent søknad om såkalt rekonstruksjon i Norge. Aksjekursen har falt 98 prosent det siste året.

DN har tidligere skrevet at Norwegian antagelig innen 22. januar må bestemme hvor mange fly som er med videre dersom selskapet overlever konkursbeskyttelsen. Et sentralt spørsmål er om langdistansevirksomheten får leve videre.

I desember stemte aksjonærene i Norwegian gjennom flyselskapets nye redningsplan på en ekstraordinær generalforsamling. Styret og ledelsen fikk solid flertall for alle delene av planen.

– Dette var viktig for oss. Konkursbeskyttelsen (i Irland, red.anm.) har gitt oss husly for vinteren, og det vi fikk i dag var verktøykassen til forhandlinger med kreditorer og andre investorer, sa konsernsjef Schram etter den ekstraordinære generalforsamlingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.