Siden starten for Norwegians langdistanseflyvninger for tre år siden har det vært strid om bruken av mannskap fra andre kontinenter. Norwegian ansatte først ved en crewbase i Bangkok i Thailand. Senere har det fått flere baser i USA. Det har vært usikkert om utlendingsforskriften gir anledning til å ansette mannskap utenfor EU- og EØS-området på norskregistrerte fly.

Nå har regjeringen foreslått å endre forskriften, så det ikke lenger har betydning om Norwegian eller andre selskaper flyr med ansatte fra Thailand og USA.

- Presiseringen vil klargjøre at utenlandsk flypersonell får bruke sin rett til forenklet innreise i Norge uavhengig av om de arbeider på et norsk eller utenlandsk fly, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H)

Det ble klart da regjeringen kom med en utredning om luftfart mandag. Forskriftsendringen skal på høring i syv uker.

«Det er motstrid»

Norwegian er nærmere et gjennomslag for å bruke mannskapet det vil.

– Dette handler om at vi ønsker likebehandling av norske og utenlandske flyselskaper, uavhengig av hvilket land flyene er registrert, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

Norwegian varslet ifjor sommer søksmål mot staten for å få avklart hvilke regler som gjelder for norske flyselskaper.

– Hjalp det for å få en avklaring?

– Jeg tror regjeringen uansett har ønsket å rydde opp, siden det er motstrid mellom norske regler og Schengens grenseforordning, sier Skånvik.

– Tror dere endringen går gjennom?

– Ja, fordi diskusjonen om egne regler for norskregistrerte fly har vært helt hinsides, sier hun.

Vil kjempe mot

Norsk Flygerforbund og LO har engasjert seg for å hindre at Norwegian flytter deler av virksomheten til andre kontinenter.

– Denne endringen av regelverket vil vi kjempe mot med nebb og klør, sier Jack Netskar, leder for internasjonale spørsmål i Norsk Flygerforbund.

Han mener Norge åpner for ubegrenset bruk av mannskap fra tredjepartsland, og at det kan true arbeidsmarkedet i flybransjen.

– Vi stiller oss uforstående til en lempning av utlendingsforskriften. Det er i strid med prinsippene som diskuteres i utredningen forøvrigfor øvrig, sier han.

I forskriftsforslaget står det at utenriks- og innenriksflyvninger skal behandles forskjellig. Norwegian sier det kun er på langdistanse selskapet vil ha baser også utenfor Europa. I dag har Norwegian langdistansebaser i London, New York og Bangkok.

Norwegian sier det bare vil bruke ansatte ved baser utenfor EU og EØS på langdistanseflyvninger.

– Norwegian har overhodet ingen planer om å bruke ansatte fra tredjepartsland på flyvninger innen Europa. Det skal skje med europeisk crew, sier Skånvik.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Millioner krever presidentens avgang

Ytterligere 600 mister jobben i Aker Solutions

Billigere Porsche-suv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?

Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?
Det skjer neppe med det første, men i fremtiden kan en robot som denne ta i mot deg når du skal sjekke inn på flyplassen eller på hotellet.
01:13
Publisert: