Det er rutene mellom Stavanger og Newcastle og sommerrutene fra Torp til Bodø og Evenes som legges ned. I tillegg kutter selskapet kraftig i 14 andre ruter, og kan ikke utelukke at de må kutte enda mer, melder TV 2.

Widerøe begrunner selv rutekuttet med høyere avgifter, varslet seteavgift og fallende marked.

Geir Pollestad synes situasjonen er alvorlig, og mener regjeringen må skrote planene om en egen flyseteavgift.

– Dette er ingen miljøavgift, men kun en avgift for å dra inn mellom 1 og 2 milliarder kroner i året. Når vi nå ser hvor dramatiske utslag vi får av avgiften så må regjeringen vurdere om det er forsvarlig å innføre den. Dette er en uansvarlig næringspolitikk og en elendig distriktspolitikk, sier Pollestad til NTB.

– Dårligere reisetilbud

I tillegg til de tre rutene som legges helt ned, kuttes flere ruter betraktelig. Dette gjelder blant annet Haugesund – København som reduseres med 57 prosent, Bergen – Haugesund reduseres med 42 prosent, Kristiansund – Trondheim reduseres med 44 prosent og Kristiansand – København reduseres med 30 prosent. Rutekuttet går hardest ut over Torp og Kristiansand der det kuttes betraktelig i henholdsvis tre og fire ruter.

– Disse rutekuttene vil gi næringsliv og folk et dårligere reisetilbud. Det skjer særlig gjennom innføring av en mangelfullt utredet og lite treffsikker avgift. Det er særlig alvorlig at det er regioner som i utgangspunktet har et svakt flytilbud som rammes hardt, sier Pollestad.

Utelukker ikke flere kutt

Widerøe legger ikke skjul på at de føler seg presset av høyere avgiftsnivå, i tillegg til en ny markedssituasjon.

– Vi er i en situasjon der markedet har gått ned i norsk luftfart og arbeidsgiveravgiften har gått opp. Og fra nyttår øker momsen, Avinors startavgifter og CO2-avgiften, sier administrerende direktør Stein Nilsen i en pressemelding.

Selskapet varsler også at det kan komme flere kutt.

– Vi kan heller ikke utelukke at det blir flere konsekvenser når den nye seteavgiften innføres fra 1. april, sier Nilsen. (

Les også:

Her er den dyreste hytta på markedet

DNB Markets: Tre grunner til at boligprisene faller neste år

Se DNtv: Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark

Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark
Stramme opp kroppen uten å miste energioverskuddet etter jul? Jonas Lundgrens råd er å bytte ut ribbefett og sjokoladetrøfler med potente proteiner.
02:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.