Bare i løpet av desember har SAS tapt nær én milliard svenske kroner etter skatt, fremgår det av en oppdatering fra selskapet torsdag ettermiddag. Det tilsvarer om lag 960 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Til sammenligning tapte selskapet over en halv milliard svenske kroner måneden før.

Kontantbeholdningen har i løpet desember falt fra 7,2 til 5,1 milliarder svenske kroner. Derimot har gjelden blitt redusert fra nær 61 milliarder til 59,4 milliarder svenske kroner.

SAS legger frem økonomiske resultater hver eneste måned, noe det er pålagt å gjøre i forbindelse med konkursprosessen i USA kalt chapter 11.

– Skummel inntjeningsstart

Analytiker Jacob Pedersen i danske Sydbank skriver i en kommentar at utviklingen i desember «sementerer en skummel inntjeningsstart på året». SAS har avvikende regnskapsår fra november til oktober hvert år.

Pedersen viser spesielt til at inntektene på vel 2,6 milliarder svenske kroner i desember var lavere enn trafikktallene for måneden hadde indikert.

«Det er cirka 100 millioner svenske kroner lavere enn vår forventning,» skriver han.

Han viser til at kontantbeholdningen redusert med 3,5 milliarder svenske kroner siden utgangen av oktober:

«SAS kjemper fortsatt for å komme i mål med de siste betingelsene for å få annen halvdel av brolånet fra Apollo (långiver i konkursprosessen i USA, red. anm.). Selskapet forventer at det skal skje i perioden fra februar til april.»

Han advarer nok en gang aksjonærene om at de kan rammes av en voldsom – kanskje total – utvanning i forbindelse med konkursen.

Nye fly-avtaler

I forbindelse med konkursbehandlingen i New York har SAS reforhandlet leieavtaler av selskapets nær 60 fly eid av leasingselskaper. 13. januar meldte selskapet at det var kommet i mål med reforhandlingene, noe som innebærer at selskapet kan spare cirka én milliard svenske kroner i årlige kostnader.

I rettspapirene har det deretter kommet nye dokumenter som viser at SAS åpenbart beholder ett langdistansefly av typen Airbus A350 mer enn først planlagt, og dermed beholder fire av seks slike fly.

Men det gjenstår fortsatt viktige milepæler for å få utbetalt det viktige brolånet på syv milliarder kroner i konkursprosessen i USA – og deretter få hele prosessen godkjent i domstolen og nye aksjonærer med friske penger.

Tirsdag denne uken offentliggjorde SAS den reviderte årsrapporten for regnskapsåret 2021-2022, som avsluttes hver høst etter oktober måned. Der fremkom det at konsernsjef Anko van der Werffs lønn «ikke ble justert i løpet av regnskapsåret» og konkursbehandlingen, og at han fikk 12,5 millioner svenske kroner utbetalt i fjor.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.