SAS er truet av storstreik fra torsdag morgen, da alle norske piloter kan tas ut i streik. SAS’ konsernsjef kom onsdag morgen til Oslo for å følge opp situasjonen og møte de ansatte.

– SAS er i en veldig vanskelig situasjon, der pilotene gjennom sine aksjoner utfordrer det norske samfunnet, kundene og selskapet. Det vanskelige med denne situasjonen er at én yrkesgruppe har mulighet til å øke kostnadsnivået signifikant, og det kan ikke fungere, sier Gustafson til DN.

Han sier SAS er sterkt rammet av streikefaren ved en opptrapping torsdag.

– Denne konflikten truer SAS’ langsiktige eksistens. Det opprører mange ansatte internt, som stiller spørsmål ved om norske piloter kan kreve mer enn dem og piloter i andre land, sier Gustafson.

Onsdag sa leder for Dansk Pilotforening (DPF) til DN at han reagerte på pilotenes harde krav i Norge.

– Jeg kan ikke forstå hvorfor det er umulig å komme til enighet med samme ramme i oppgjøret som vi hadde, sier René Arpe i DPF.

Slår tilbake mot pilotsjef

Mandag morgen gikk to norske pilotforeninger til streik etter at helgens megling hos Riksmekleren brøt sammen.

Leder Jens Lippestad i Norske SAS-flygeres Forening (NSF), tilknyttet LO, mente SAS hadde behandlet pilotene i tre skandinaviske land ulikt.

– SAS kunne unngått streik dersom de hadde gitt oss samme betingelser som våre kolleger i Danmark og Sverige, med nasjonale tilpasninger, sa Lippestad i en pressemelding onsdag.

SAS-sjefen slår tilbake.

– Den uttalelsen forundrer meg veldig, for jeg sitter med et helt annet virkelighetsbilde. SAS la på bordet et forslag til løsning som er veldig likt avtalen vi er kommet frem til i Sverige og Danmark. Vi ønsker en lik avtale i alle tre land, sier Gustafson.

«Litt provoserende»

Lippestad var også klar på at SAS hadde opptrådt «arrogant» i meglingen, og ikke forsøkt å komme pilotenes krav i møte.

– Det er litt provoserende, svarer Gustafson.

– Også her sitter vi med et helt annet bilde. Vi har forsøkt å legge frem ulike løsninger og komme ulike krav i møte. Men det måtte skje innenfor rimelighetens grenser og samme ramme som avtalene i Sverige og Danmark, sier Gustafson.

To piloter ble tatt ut i konflikt i første omgang, én fra NSF og én fra ScanNor Flygerforening. 588 piloter kan bli tatt ut torsdag morgen.

– Hva skjer frem mot torsdag morgen?

– Vi jobber døgnet rundt og forsøker å strekke ut en hånd til pilotforeningene. Forhåpentlig er det mulig å komme frem til en løsning, og gjerne via Riksmekleren, sier Gustafson.

– Har du håp om å unngå storstreik?

– For kundenes og selskapets del håper jeg det. Men jeg kan ikke love noe, jeg kan bare si at vi skal gjøre alt vi kan for å finne en løsning, sier Gustafson.(Vilkår)

En formel 1-bil for gaten
Sjekk ut Mercedes' første hyperbil, Project One som virkelig er et råskinn.
00:54
Publisert: