SAS legger torsdag frem resultatet for perioden fra februar til april i år – det andre kvartalet i et avvikende regnskapsår frem til utgangen av oktober.

Koronakrisen har satt dype spor.

Resultatet før skatt endte på minus 3,7 milliarder svenske kroner. I samme periode året før ble det minus 1,2 milliarder svenske kroner.

Negativ egenkapital – trenger penger

I regnskapet kommer det frem at egenkapitalen er på minus 65 millioner svenske kroner ved utgangen av kvartalet, og selskapet varsler et behov for å få inn frisk kapital fra eierne.

Omsetningen endte på 5,3 milliarder svenske kroner, sammenlignet med 10,2 milliarder svenske kroner i samme periode i fjor.

– Land vil gradvis gjenåpne, men hvor fort det går og under hva slags omstendigheter vil variere fra område til område. Videre har pandemien ført til en økonomisk nedtur og endret adferd blant mange kunder. Derfor forventer vi en lengre tilbakevendingsperiode sammenlignet med tidligere nedturer, sier konsernsjef Rickard Gustafson i rapporten.

I presentasjonen av resultatet kommer det frem at flere tiltak er nødvendig for å få selskapet gjennom koronakrisen, og at det inkluderer tiltak både fra myndighetene og fra eiere – gjennom en emisjon på et ukjent milliardbeløp – og andre aktører i kapitalmarkedet. En plan vil bli lagt frem i løpet av juni i år.

– SAS er for øyeblikket i aktive, intensive og konstruktive samtaler med selskapets aksjonærer og utvalgte interessenter om en rekapitaliseringsplan for å sikre SAS' fremtid, sier Gustafson i presentasjonen.

– Det omfatter å realisere nye prioriterte områder, økt produktivitet og å finne mer grønne løsninger.

Overfor E24 varsler toppsjefen at SAS vil ut og hente milliarder i kapitalmarkedet.

– Det er snakk om et betydelig beløp. De eksakte detaljene er ikke helt på plass, sier Gustafson til økonominettstedet.

SAS fikk et driftsresultat (ebit) på minus 3,3 milliarder svenske kroner i kvartalet. I samme periode i fjor ble det minus 1,1 milliarder svenske kroner.

I kvartalsrapporten går det videre frem at SAS i andre kvartal fikk en negativ effekt fra drivstoffsikringer (såkalt hedging) på 1,47 milliarder svenske kroner.

Fått statlig hjelp

For tre måneder siden regnet SAS-sjef Rickard Gustafson med et overskudd for hele regnskapsåret frem til oktober, men sa allerede den gang – i slutten av februar i år – at det var avhengig av små negative effekter fra spredningen av covid-19.

Senere har SAS fått tilgang på krisepakker – i form av lånegarantier – fra de tre skandinaviske landene. De to statlige eierne Sverige og Danmark har bidratt mest til krisehjelpen. Selskapet gikk ut i slutten av mars og sa det ville bli behov for hjelp utover kriselån for å komme gjennom krisen, om den ble langvarig.

Også den største private eieren, Wallenberg-stiftelsen i Sverige, har bedt de tre skandinaviske landene om å gjøre mer for å redde selskapet.

SAS meldte onsdag at det gjenopptar ruter i Skandinavia i juni, etter hvert som flere land nå lemper på reiserestriksjoner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.