DUBAI. - Jeg har jobbet som eiendomsagent/broker i Dubai i snart seks år nå. Bare to ganger har jeg opplevd at kjøperne mine har måttet ta opp lån.

Siv Hartvigsen åpner dørene til en ultraluksuriøs penthouse-leilighet i eksklusive Oceana Residence knyttet til den kunstige øygruppen The Palm. Toppleiligheten ligger øverst på "stammen" (The Trunk) til palmen, og fra en av de store takterrassene i 13. etasje er utsikten spektakulær ut over de lave luksusboligene som er spredd ut over "palmebladene" og fasjonable Hotel Atlantis helt ytterst på The Palm.

Ingen av høyhusene her ute er over 13. etasjer høye - der går grensen.

Lagrer luksusvarer på soverommet

- Dette er den perfekte ungkarsleilighet, siden den har en stor takterrasse med bar som er som skapt for private fester. Men den passer også for et velstående par - eller kanskje en rik ungkarskvinne. Ofte kjøper de en leilighet med tre-fire soverom. Ett brukes som soverom, de andre fungerer som garderobe for designerklær, -sko og -vesker, forteller Siv Hartvigsen.

Boligprisene stiger verden over og er nå på de høyeste nivåene siden krasjet i 2006/07, viser tall fra eiendomstjenesten Global Property Guide.

Helt på topp ligger De forente arabiske emirater med en prisøkning på rundt 21 prosent fra tredje kvartal 2012 til tredje kvartal 2013. Dubai er den største byen i emiratene:

Her stiger boligprisene mest i verden

 

Må ha plass til bilparken

Siv Hartvigsen jobbet noen år som luksusmegler i London før hun flyttet til Dubai. De siste årene har hun spesialisert seg på salg av luksuseiendommer for det hurtigvoksende meglerbyrået Lannhill Real Estate.

Penthouse-leiligheten hun viser DN er nesten 500 kvadratmeter stor, inkludert en gigantisk takterrasse på 120 kvadratmeter og to langstrakte terrasser på hver side. På den ene siden er det utsikt over det felles parkområdet nedenfor, med bassenger, restauranter og en privat finkornet strand med palmer på rekke og rad.

Gulvene i boligen er av marmor importert fra Italia, kun de ypperste materialene er valgt i alle rommene. Fire parkeringsplasser hører også med. I tillegg har eieren mulighet for å skaffe seg en eller flere båtplasser i havnen rett utenfor. Prisantydning: 17,5 millioner dirham - over 28 millioner kroner.

- Den har ligget ute til salgs siden jul, men vi har hatt flere interessenter, så jeg regner med at den snart blir solgt. Sannsynligvis blir den kun brukt som weekend-bolig, tror Siv Hartvigsen.

Etterspør diskresjon

Daglig møter hun søkkrike emirati eller velstående utlendinger på boligjakt.

- Folk har ekstremt mye penger her. Jeg selger til både sjeiker og kongelige, som alle forventer diskresjon. De sender representantene sine eller møter meg selv. Som regel vil ha et hjem eller et weekend-hjem med svært lite innsyn, flere p-plasser og muligheten til å kjøre ned i en garasje og ta heisen direkte opp i egen bolig. Det får de blant annet her. Vi får snart et lignende penthouse til salgs - men dét har også et evighetsbasseng på takterrassen og er dermed enda mer ettertraktet. Og dyrere, selvfølgelig, forteller eiendomsagenten.

 

- Fortsatt gunstig å kjøpe

Den minimalistiske stilen er ikke greia i Dubai. Her er det maksimalisme som gjelder. Gull, glitter, store prangende mønstre og tunge stoffer.

Prisene er ofte maksimalistiske, de også: Siv Hartvigsen forteller om en villa hun skal selge for 270 millioner dirham (438 millioner kroner) og tomter i superattraktive strøk som går for 30-35 millioner dirham (opp til 57 millioner kroner).

- En av trendene vi ser er at flere nå vil kjøpe tomter og bygge selv, noe som ikke var så vanlig tidligere. Boligprisene har steget mye og raskt i Dubai - også de mest luksuriøse objektene går kjapt unna. Flere kjøpesterke utlendinger, blant annet engelskmenn, indere og russere, har kommet kraftig inn på boligmarkedet og er med på å dra opp prisene. Men jeg vil fortsatt si at det er gunstig å kjøpe bolig her i Dubai, jeg tror prisene vil stige mer, sier Siv Hartvigsen.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.