- Vi har i en rekke år hatt tro på oljepotensialet i Barentshavet og er derfor overlykkelige med å ha gjort et betydelig oljefunn i Gohta. Funnet har bekreftet mulighetene i bergarten permisk kalkstein i området og samtidig gitt et omriss av funnet. Vi ser frem til å bore lignende letebrønner i tilgrensende lisenser hvor vi har en tilsvarende posisjon, sier Ashley Heppenstall, toppsjef i Lundin Petroleum.

Funnet er den første vellykkede test i permiske kalksteins bergarter på norsk sokkel.

For tre uker siden meldte Lundin at det var gjort et funn i undersøkelsesbrønn 7120/1-3, og at det var et gjennombrudd for selskapets nye letemodell. Men selskapet kunne ikke da anslå størrelse eller kvalitet: Nytt oljefunn i Barentshavet

Bedre enn ventet
I det primære letemålet påtraff brønnen en brutto oljekolonne på omlag 75 meter og en brutto gasskolonne på omlag 25 meter i kalksteinsbergarter i Røyeformasjonen.

«Reservoarkvaliteten var bedre enn ventet», heter det i en meldingen.

Lundin og Det norske oljeselskap eier 40 prosent hver i lisensen, mens Noreco eier 20 prosent.

Lundin opplyser at de produserte rundt 4.300 fat olje pr dag i brønnen i en formasjonstest. Maksimal rate var 683 kubikkmeter olje og 222.300 standard kubikkmeter gass pr dag med 44/64 tommers dyseåpning.

«Reservoarbergartene påtruffet i Snaddformasjonen er av ventet reservoarkvalitet, men formasjonen var vannførende», opplyses det.

Første gang
Funnet anslås til mellom 105 og 235 millioner fat, eller 10 til 23 millioner standardkubikkmeter utvinnbar olje og 8-15 milliarder standardkubikkmeter utvinnbar gass.

«Videre avgrensning av funnet planlegges», heter det.

Brønnen er boret omlag 35 kilometer nordvest for Snøhvitfeltet på 2.515 meter under havet på 342 meters havdyp.





Les mer: Oljefunn utvider Johan Sverdrup