Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad advarer lånelystne nordmenn: Selv om han erkjenner at forhold både hjemme og ute nå tilsier "at renten holdes lav lenger” enn tidligere antatt, minner han om at det lave rentenivået ikke varer evig.

- Normalisering av renten vil skje. Det er mer et spørsmål om når, sier han under pressekonferansen etter onsdagens rentemøte, der Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 2,25 prosent.

- Når man kjøper bolig binder man seg økonomisk for 20-30 år. Den renten vi har nå vil ikke vare i 20-30 år. Man må regne med en normalrente på fem-seks prosent, sier Qvigstad.

I mellomtiden fortsetter boligprisene å stige, uten at Norges Bank kan bruke renteoppgang for å balansere boligmarkedet. Spesielt har usikkerheten rundt gjeldskrisen og veksten i verdensøkonomien fremover ført til at sentralbanken har holdt renten uendret ved de to siste anledningene, mens den så for seg to eller tre økninger i løpet av høsten. Nå utelukker heller ikke Norges Bank å sette ned renten hvis det skulle bli nødvendig.

Oslo-Gardermoen
Derfor mener Qvigstad det det er viktig at norske myndigheter tar i bruk andre virkemidler som kan hindre at boligmarkedet koker over. Blant disse nevner visesentralbanksjefen boligbygging, egenkapitalkrav til lånere og boligskatt.

- Det er stor etterspørsel etter boliger og inntektsveksten er sterk, sier Qvigstad, som mener det derfor er viktig å bedre tilbudet av boliger i markedet.

- Prisene i bruktmarkedet er nok slik nå at det er lønnsomt å bygge nye boliger. Så et av de viktigste tiltakene er å klargjøre tomter og regulering, og bygge infrastruktur slik at det bygges nye boliger, understreker Qvigstad og legger til:

- Det vil avhjelpe utviklingen i boligprisen hvis man klarte å bygge mer og regulere flere boligtomter. Det må jo bygges infrastruktur, barnehager, skoler, og det krever jo tid. Og det er fint hvis det gjøres.

Under pressekonferansen kom Qvigstad attpåtil med et forslag til hvor nye boliger kan bygges - en tanke som har slått ham under transport til Oslo Lufthavn:

- Det slår en når man reiser til Gardermoen at det er mange områder i Norge der man kan bygge boliger.

- Mer å gå på
Qvigstad mener også at det kan være hensiktsmessig å heve egenkapitalkravene som stilles til lånetagere i Norge.

- Man har ikke tømt ut hele virkemiddelskuffen når det gjelder makrotilsynsregulering. I Norge er det en anmodning om at man ikke skal gi boliglån på mer enn 90 prosent av boligens verdi. Det tallet er lavere i andre europeiske land. Så man har mer å gå på, sier han til DN.no.

Tirsdag kveld meldte Dagsrevyen på NRK at Finanstilsynet vurderer å kreve at egenkapitalen ved boligkjøp øker fra 10 til 20 prosent av boligprisen. Tilsynet skal også vurdere å be bankene ta mer høyde for fremtidige renteøkninger, og endelig å gi mindre adgang til avdragsfrihet for lånetakere.

- Retningslinjene er som (Finanstilsynets direktør) Morten Baltzersen har opplyst til flere medier under vurdering. Det er ennå ikke trukket noen konklusjon. Derfor er det ikke noe nytt å tilføre fra Morten Baltzersens side i denne sammenhengen nå, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Karsrud til DN.no .

Onsdag neste uke legger Finanstilsynet frem rapporten Finansielle utviklingstrekk 2011.

På spørsmål fra DN.no om også boligskatt og fjerning av rentefradrag kan være aktuelle virkemidler svarer Qvigstad:

- Det å ha et nøytralt skattesystem generelt – at alle kapitalgjenstander skattlegges likt – det vil jo hjelpe til.

- Bankene har et ansvar
På sin side reagerer finansminister Sigbjørn Johnsen på dagens rentebeslutning med å nok en gang understreke, akkurat som visesentralbanksjefen, at rentene uansett skal opp etter hvert. Dessuten ber Johnsen bankene ta sin del av ansvaret, uten at han kommer med mer konkrete oppfordringer til næringen.

- Styringsrenten i Norge har vært 2,25 prosent eller lavere siden mars 2009. Det er viktig at husholdninger og bedrifter tar høyde for at renten etter hvert skal opp til et mer normalt nivå når de tar beslutninger om kjøp av bolig eller andre investeringer. Også bankene har et viktig ansvar her, sier finansministeren i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Les mer:

<b>Uendret rente</b>

<b>- Medgir at renten kan gå både opp og ned</b>

<b>Nordmenn «elsker» gjeld</b>

<b>Flere tar dobbel boligsjanse</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.