– Av hele mitt hjerte tilgir jeg dem som har spredt rykter

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hugo Lauritz Jenssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Hans Kristian Amundsen var Jens Stoltenbergs stødigste og mest flammende penn. Søndag skrev han seg selv ut av Arbeiderpartiets ledelse.

Like oppunder jul kunne Hans Kristian Amundsen observeres på skøytebanen ved Sognsvann i Oslo. Han gikk sirkel etter sirkel, hvileløst. Snøen falt og falt mens et tussmørke ble bredt ut over verden. Ytterskjær og innerskjær. Lange, elegant glidende svinger. Det var synet av en mann som tenkte hardt, som jaget et problem, en plaget fyr som knapt enset isens beskaffenhet. En mann som muligens ikke visste sin arme råd, men som holdt seg i bevegelse. Som suste av gårde.

Han er mager, atletisk, asketisk. Har føtter og tanker som løper lett. Bak tydelige og avklarte ansiktstrekk lurer et boblende humoristisk sinn. Noe kvikt og vilt skøyeraktig som skakende tragedier ikke har maktet å slukke.

En helvetes årelating

Et helt parti sto i brann. Metoo, all verdens tafsing og varsling, Trond Giskes spektakulære fall og et parti som standhaftig bedrev stygg selvskading.

Søndag sa Hans Kristian Amundsen opp som leder av Arbeiderpartiets sekretariat på Stortinget. Partisekretær Kjersti Stenseng og Amundsen kunne ikke snakke sammen, ikke være i samme rom engang.