Fersk statistikk på det internasjonale børsnoteringsmarkedet viser rekordstor økning i antall børsnoteringer som har blitt utsatt eller skjøvet på rundt omkring i verden. Man må tilbake til høsten 2000 for å finne tilsvarende utvikling.

Dette bekrefter også trenden i det norske markedet, hvor man i andre kvartal har sett en bråbrems i kapitalinnhentingen og flere børsnoteringer utsatt eller kansellert. Oljeserviceselskapet Apply, boligutvikler Fornebu Utvikling, riggselskapet Odfjell Offshore og meglerhuset RS Platou er noen av dem som har blitt rammet.

Les også: Oljeserviceselskap trekker børsnotering og Dropper børsnotering

Full fart, så bråstopp.
Dette står i sterk kontrast til de to foregående kvartalene der det norske aksjemarkedet nær kokte over av risikovillig kapital, spesielt innenfor riggsektoren. Utviklingen bidro til å plassere Oslo Børs på topp 10-listen over de mest aktive børsene i verden i første kvartal.

Les også: Norske investorer punger ut mest i Europa

Betegnende for dagens situasjon, er den norske børsen helt ute av listene både for antall noteringer og for kapitalmengden innhentet i andre kvartal. Sentrale markedsaktører, som corporate-sjef Petter Bakken i Arctic Securities, har også tidligere bekreftet den negative trenden og uttalte til DN.no nylig at internasjonale investorer nok er "noe mettet" på norsk eksponering.

Les også: - Markedet er tråere

Tregeste på 10 år
Totalt ble 98 børsnoteringer utsatt eller trukket globalt i andre kvartal. Dette er det høyeste nivået for ett kvartal siden fjerde kvartal 2000, da 127 noteringer ble skjøvet på, ifølge revisjonsgiganten Ernst & Youngs kvartalsvise oppdatering på det globale børsnoteringsmarkedet.

Den globale børsnoteringsaktiviteten tok seg imidlertid opp i kvartalet. Økningen både fra foregående kvartal og sammenlignet med samme periode året før var 20-30 prosent. Samtidig økte kapitalmengden som ble hentet inn med nær 40 prosent mot nevnte perioder.

Asia leder an
Statistikken viser også at det er Asia og Stillehavsområdene som leder an. Nær 40 prosent av kapitalen kom via utstedere fra denne regionen. Flest børsnoteringer så man på Shenzhen-børsen i Kina, NewConnect-børsen i Moskva, samt i Australia.

Råvareboom ga London førsteplassen
Den største børsnoteringen stod London-børsen for med det sveitsiske råvaretradingselskapet Glencore, som gikk på børs i mai med en prislapp på 10 milliarder dollar. Dette bidro til å gjøre London-børsen til det mest aktive markedet i andre kvartal, med 12,6 milliarder dollar i innhentet kapital gjennom 6 noteringer. Hong Kong-børsen havnet på andreplass med 11,3 milliarder dollar hentet inn i de fire neste største børstransaksjonene i verden.

Fremvoksende økonomier vokser mest
Fremvoksende økonomier, de såkalte "emerging markets", som ofte myntes på land som Brasil, Russland, India og Kina, foruten andre markeder både i Asia og Sør-Amerika stod for 6 av de 10 største børsnoteringene i verden i andre kvartal, og 13 av de 20 største.

Gyldne burgere
Blant disse finner man også argentinske Arcos Dorados, spansk for «gyldne buer», etter McDonalds «Golden Arches». Arcos Dorados er morselskapet til den amerikanske burgergigantens satsning i sør-amerika. Selskapet gikk på New-York-børsen i april etter å ha hentet inn 1,4 milliarder dollar fra internasjonale investorer.

Les også: Odfjell Offshore legger børsen på is (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.