President Donald Trump slår fast at han er klar til å innføre toll på alle kinesiske importvarer. Totalt vil import verdt over 500 milliarder dollar bli berørt av den nye straffetollen. Dette melder Bloomberg News fredag ettermiddag.

– Jeg gjør ikke dette for politikkens skyld. Jeg gjør dette for å gjøre det riktige for landet vårt, sa Trump i et intervju på tv-kanalen CNBC.

Han mener videre at Kina har utnyttet USA for lenge.

– De utnytter oss, og jeg liker det ikke, sa Trump.

Verdien på 500 milliarder dollar tilsvarer ifølge Bloomberg omtrent den totale verdien av all kinesisk import til USA i 2017.

Trumps utspill markerer en betydelig eskalering av den pågående handelskrigen mellom de to stormaktene. Frem til nå har Trump innført straffetoll på kinesiske importvarer til en verdi av rundt 34 milliarder dollar.

Kina har svart med å innføre en tilsvarende toll på amerikanske importvarer, men altså begrenset til en verdi på rundt 34 milliarder dollar. Ifølge CNBC er det ikke mulig for Kina å matche Trumps nye tollutspill verdt 500 milliarder.

– Jeg vil ikke at de skal være redde. Jeg vil at de skal oppføre seg, sa Trump i intervjuet med CNBC.

Ikke overrasket

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, er ikke overrasket over utsagnet til Trump.

– Han har tidligere varslet at han er villig til å legge toll på alt som er, så lenge kineserne fortsetter å komme med mottiltak. Han prøver å få Kina til å komme til forhandlingsbordet, men Kina har så langt ikke vist tegn til å bli myket opp av Trumps retorikk, sier Haugland.

I 2017 var verdien av amerikanske varer Kina importerte 129,9 milliarder dollar. Kina har altså ikke mulighet til å svare med samme mynt, dersom USA velger å eskalere handelskrigen ytterligere.

– De kan prøve å ramme amerikanske bedrifter i Kina og nekte investeringer fra USA, men det er vanskelig å si hvordan Kina vil svare på dette, sier Haugland.

Dersom tollen blir innført, vil den gjøre det ennå dyrere for forbrukere og produsenter å importere varer fra Kina.

– Dyrere varer vil løfte inflasjonen og forstyrre den økonomiske veksten. Da må den amerikanske sentralbanken heve renten raskere enn de ellers ville gjort, sier Haugland.

Kan bruke valuta

Senior porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter, Olav Chen i Storebrand, tror det er realistisk at Trump innfører megatollen.

Han er spent på hvordan Kina velger å svare.

– Kina importerer ikke varer til denne verdien fra USA, så de må tenke på andre motreaksjoner, som for eksempel valuta, sier han.

Presidenten har ofte brukt Twitter for å uttrykke sin frustrasjon over handelsituasjonen. Fredag langet han ut mot Kina, EU og «andre» for det han mener er markedsmanipulasjon fra USAs handelspartnere.

– Kina, EU og andre har manipulert sine valutaer og renter lavere, mens USA har satt opp rentene mens dollaren styrker seg og blir sterkere og sterkere for hver dag – og fjerner konkurransefordelen. Som vanlig er det ikke like konkurransevilkår, skrev Trump.

Twitter-meldingen sendte dollaren ned. Den kinesiske valutaen nådde fredag for øvrig sin laveste verdi mot dollaren siden juli i fjor.

Ved å svekke valutaen sin blir kinesiske varer billigere. Det betyr at Kina i teorien kan svekke valutaen sin så mye at varene koster det samme som før tollen.

– Jeg tror ikke vi er der ennå, men man kan se et hint av at myndighetene har en finger i spillet allerede når man ser på valutasvekkelsen i det siste, sier Chen.

Et annet våpen Kina kan bruke er ifølge Chen å dumpe amerikanske statsobligasjoner og gjeld.

– Dette vil føre til høyere renter i USA, noe som vil ramme økonomien. Det er nok siste utvei, sier han.(Vilkår)

– Nå pågår det en teknologisk revolusjon i verden
Leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Sjalg Unneland, med oppfordringer til Audun Lysbakken.
00:50
Publisert: