Oppdatert sak

Sentralbanksjef Øystein Olsen var først inne på statsminister Erna Solbebergs kontor mandag formiddag. En time etter fikk sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank, professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo, sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen og professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI gå inn.

Mer av det samme

Både Solberg og finansminister Siv Jensen kunne fornøyd konstatere etter møtet at økonomene mener Regjeringen fører en fornuftig politikk tilpasset den norske økonomien nå.

- Vi fikk en løypemelding om at den politikken vi fører er fornuftig. Hovedoppsummeringen fra økonomene er at det funker, men at vi kan gjøre enda mer på investeringer i infrastruktur, kompetanse og i skattesystemet, sa Solberg etter møtet.

Kan komme mer

Hun og Siv Jensen understreker at usikkerheten i norsk økonomi er større enn på lenge, og de utelukker ikke at det kan komme endrede anslag på arbeidsledighet og andre økonomiske størrelser i revidert budsett som legges frem i mai.

- Vi er også beredt på iverksette ytterligere tiltak - i tillegg til den tiltakspakken vi la frem i høst, sier Solberg.

Det er ikke første gang statsministeren kaller inn sentralbanksjefen og andre økonomer. Også ifjor på samme tid kalte Solberg inn til økonomisk toppmøte. Det var første gang etter at oljenedturen startet, og prisen var da i underkant av 50 dollar fatet.

Ingen krise i norsk økonomi

Forrige uke falt oljeprisen under 30 dollar fatet, og antall ansatte som blir sagt opp i  oljesektoren øker.

-  Oljeprisfallet er større enn ventet, og ytterligere forverret i det siste. Mange er bekymret og det tar vi på alvor. Det å ha en jobb og en forutsigbar privatøkonomi er det som betyr aller mest for folk, sa Solberg.

Finansminister Siv Jensen sier det er en kritisk situasjon for de som er midt opp i det, men ikke for norsk økonomi

- I de områdene hvor det er en økende ledighet er det en kritisk situasjon. Det er kritisk for de som rammes, og de som rammes indirekte for det, men norsk økonomi samlet sett er ikke i en krise. Det er krise i de næringene og for de familiene som er blitt rammet av varige strukturendringer i norsk økonomi.

Kronesvekkelsen gir konkurransekraft

Siv Jensen understreket at situasjonen i norsk økonomi ikke kan sammenlignes med finanskrisen.

- Nå skal vi gjennom en varig endring av næringen i Norge. Det smerter i de næringene som er knyttet til olje. Men vi må sørge for å hente de mulighetene der de er. Kronesvekkelsen på 20 prosent gir en veldig god konkurransekraft til mange næringer, sier hun

 

Les også:

Oljeprisen faller etter kjemperally  

Asia i dag: Sparer 4000 mrd. kroner på råvarekollaps

Dette er ukens aksjetips  

 

Se DNtv: DN Investor gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag

DNs nye sider for markedsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag
Her kan du få overblikk og oppleve nye sammenhenger. Vår finansjournalist Marte Ramuz Eriksen guider deg gjennom sidene.
04:01
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.