Den britiske sentralbanken Bank of England har gransket hva som lå bak da pundet i løpet av sekunder natt til fredag 7. oktober i år falt til det svakeste nivået mot dollar på mer enn 30 år.

I løpet av 40 sekunder falt verdien av den britiske valutaen med ni prosent fra 1,26 til 1,14 dollar.

Ifølge Financial Times har sentralbankens undersøkelser vært konsentrert rundt handelen som foregikk på valutadesken i den amerikanske storbanken Citis kontorer i Tokyo i det aktuelle tidsrommet.

Forsterket fallet

Sentralbanken har tidligere pekt på at det manglet en klar trigger for den kraftige svekkelsen. Undersøkelsene skal ifølge kilder med kjennskap til saken vise at fallet ble forsterket av at en valutatrader i Citi bidro til å forsterke fallet ved å legge inn en strøm av gjentatte salgsordre på en rekke markedsplasser.

Det var da «helvete brøt løs», sier en trader i en annen bank, ifølge avisen.

I en kort periode var det ingen kjøpere til de mange salgsordrene, noe som normalt ikke skjer i en så tungt handlet valuta. Unormalt tynn handel og en generell negativ holdning til pundet i etterkant av britenes brexit-beslutning er trolig årsaken til at én enkelt trader klarte å skape en så kraftig bevegelse i kursen, skriver avisen.

Fikk panikk

Citi skal ikke har forsøkt å få gevinst på handlene og ifølge FTs kilder var årsaken at Citi-traderen fikk panikk.

Normalt skal bankens sikkerhetssystemer stoppe slike hendelser. Banken har ifølge Financial Times ikke ønsket å kommentere om sikkerhetssystemene fungerte da krasjet fant sted.

I en uttalelse opplyser banken at den håndterte situasjonen på en korrekt måte» og at systemene og kontrollfunksjonene fungerte i løpet av det aktuelle tidsrommet

Bank of England peker på at menneskelig feil kombinert med algoritmehandel er mulige grunner til krasjet, men sentralbanken nevner ikke at en enkelt bank kan ha stått bak. Sentralbanken har ikke ønsket å kommentere hvilken rolle Citi eller andre banker kan ha hatt i forbindelse med kollapsen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.