Fredag slipper SSB ferske tall for utenrikshandel med varer. Der fremkommer det at Norge ikke uventet solgte gass for rekordhøye summer takket være de historisk høye gassprisene.

Verdien av naturgasseksporten endte på 48,7 milliarder kroner i september. Det er nær en syvdobling fra september i fjor da prisene var historisk lave. Dette er den klart høyeste eksportverdien målt i en enkeltmåned noensinne, ifølge SSB.


– Vanvittig fort

– Tallene viser hvor vanvittig fort det snur og hvor fort prisbildet i fossile markeder snur, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Han minnes fjoråret hvor det var et sjelden handelsunderskudd og enkelte snakket om at gullalderen for norsk økonomi og oljenæring var over.

– Dette viser i hvert fall at olje- og gassinntekter sannsynligvis vil bety veldig mye for norsk økonomi i veldig lang tid, sier Jullum, som likevel påpeker at de ikke tror dette kommer til å trigge like mye investeringer på norsk sokkel som det ville gjort for ti år siden.

Rekord på rekord

Mens gassprisene og gasseksporten har vært høy, er det ikke den eneste råvaren som trekker Norges handelsoverskudd opp. Også prisene på olje og aluminium var høye i september.

Samtidig har eksporten av fisk aldri vært høyere. I forrige måned ble det eksportert fisk med en verdi på 11,5 milliarder kroner.

Dette bidro til at den norske fastlandseksporten var rekordstor i september, nesten 30 prosent høyere enn for et år siden, målt i løpende priser.

Den samlede verdien på norsk eksport av varer har satt nye rekorder tre måneder på rad, ifølge SSB.

Det norske handelsoverskuddet endte på 53,7 milliarder kroner i september. Det er det høyeste som er målt noensinne.

– Vi venter ikke at dette blir nivået på lang sikt. Vi må regne med at handelsoverskuddet blir redusert, sier Frank Jullum.

Inntektshopp for staten

Gasskrisen i Europa har flere årsaker, som tynne lagre etter en kald vinter i fjor, lavere eksport fra Russland, sterk etterspørsel etter flytende gass i andre deler av verden, og periodevise problemer med fornybarproduksjonen på kontinentet.

Gassprisene i Europa satte i en periode nesten daglige rekorder, og er på vei opp igjen etter en dupp denne måneden. På fredag steg også oljeprisen over 85 dollar per fat for nordsjøvarianten Brent, for første gang på tre år.


I det siste statsbudsjettet Erna Solbergs regjering leverte før Jonas Gahr Støres mannskap tok over denne uken, regnes det med et stort hopp i olje- og gassinntektene i år og neste år.

Statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten er anslått til 184,1 milliarder kroner i år og 277,1 milliarder i 2022, opp fra 107 milliarder kroner i koronaåret 2020, det laveste nivået på 20 år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.