Sjeføkonom i Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen peker på at det er et stort antall boliger til salgs i Norge nå, samtidig som at den siste rentehevingen ennå ikke er nådd ut til husholdningene.

– Dette er to faktorer som taler for et unormalt stort prisfall i boligmarkedet i fjerde kvartal, sier Andreassen.

Dessuten mener han at dagens styringsrente på 1,5 prosent kun er en omvei på vei mot nullrente.

– Norges Bank er den siste vikingen som tror på inflasjonsmålet. Ser man rundt om i Europa, har de andre landene nærmest gitt opp. Så jeg tror vi er på inflasjonsmålets siste dager, mener han.

Mandag presenterte Boligprodusentenes Forening tall for boligsalg og igangsetting i september. De viste at antallet solgte boliger gikk ned elleve prosent i år, sammenlignet med samme måned i fjor. Igangsettingen økte på sin side med åtte prosent i september, målt mot tilsvarende måned i 2018. Høsten 2018 gikk Andreassen et samlet analytikerkorps midt imot da han spådde kraftig boligprisfall «de neste årene.»

– Dagens boligmarked er det farligste jeg har sett i mitt liv. Svaret er befolkningen, sa han den gangen, og pekte på en fallende fødselsrate i Norge så vel som i Europa.

Et år senere står han fortsatt ved uttalelsene i 2018, og mener sågar at selgere kan måtte belage seg på å gå ned fem til ti prosent dersom de ønsker å selge før jul.

– De siste par ukene har det vært et kraftig fall i antall boliglånssøknader, i tillegg til store avvik i salgspris og prisantydning. Over hele Norge er det altfor mange boliger til salgs.

– Rentefallet som startet i 2014 ga en prisoppgang, som i sin tur stimulerte til overinvesteringer frem til i dag. Det gir prisfallet nå i høst, godt hjulpet av Norges Banks unødvendige renteheving. Der prisene kommer til å holde seg, er der det bygges minst. Det ser ut til å bli i Oslo kommende år, mener han.

«Tror ikke han får rett»

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, understreker at det er normalt med en prisnedgang i fjerde kvartal, og mener det ikke er noe som taler for at fjerde kvartal i 2019 skal være noe svakere enn normalt.

– Andreassen har spådd en kraftig prisnedgang i mange år, uten at det har skjedd. Jeg tror ikke han treffer nå heller, sier Dreyer.

Han peker på at boligmarkedet i Norge har vært stabilt over det siste halvannet året, og sier trenden har fortsatt også denne høsten.

Samtidig mener han at kjøpekraften, godt hjulpet av en solid lønnsvekst det siste året, er mer eller mindre uendret.

– Det er klart at rentehevingene det siste året har lagt en demper på kjøpekraften, spesielt med tanke på gjeldsnivået man opparbeider seg når man skal kjøpe, i tillegg til prisnivået. Men vi har hatt en solid lønnsvekst det siste året som veier opp for dette, sier Dreyer.

Paradigmeskifte

Sjeføkonom Christian F. Bjerknes i Norske Boligbyggelag (NBBL) støtter Eiendom Norge-sjef Dreyer, og mener det er lite som taler for et unormalt stort fall i boligpriser denne høsten.

Han påpeker også at vi er inne i en periode med moderat boligprisvekst, uavhengig av sesongfaktorer.

Likevel er han klar på at boligmarkedet er inne i et paradigmeskifte.

– Det som har drevet veksten tidligere har vært lave renter, som igjen har ført til at folk har mer å rutte med. Nå er rentebunnen nådd, og med rentehevingene det siste året har det lagt et press på markedet, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.