Verdensøkonomien kan være på vei mot en ny krise. Ifølge en rapport om verdensøkonomien som legges frem mandag, truer en kombinasjon av:

  • Rekordhøyt gjeldsnivå i verden
  • Svak økonomisk vekst på verdensbasis

Advarselen kommer i den 16. utgaven av «Geneva Report». Rapporten sammenstilles av International Centre for Monetary and Banking Studies (ICMB). Den er skrevet av et panel av erfarne økonoomer, inkludert tre tidligere sentralbanktopper.

Gjelden fortsetter å øke

I rapporten anslås det at rentenivået i verden må holdes lavt i en «veldig, veldig lang periode» for å gi husholdninger, bedrifter og myndigheter rom til å gjennomføre ytterligere gjeldsnedbygging og unngå en ny krasj i verdensøkonomien, skriver Financial Times mandag.

I rapporten blir det dokumentert at gjelden i verden fortsetter å øke til tross for at mye oppmerksomhet er rettet mot det motsatte:

Selv om gjeldsbyrden er blitt redusert i finanssektoren, spesielt i USA, og selv om husholdningenes gjeld har stoppet å øke i de modne økonomiene, viser rapporten at det er rask vekst i den offentlige gjelden i de rike landene, samt rask vekst i privat gjeld i fremvoksende økonomier.

Økonomene uttrykker særlig bekymring for den private gjeldsveksten i Kina.

I rapporten advares det mot en giftig kombinasjon av høy og økende gjeld på verdensbasis og en oppbremsing i verdens nominelle brutto nasjonalprodukt, drevet av både svakere realvekst og negativ prisvekst.

Mange mirakel-økonomier

Den samlede gjeldsbyrden, både privat og offentlig, har økt fra 150 prosent av verdens samlede bruttonasjonalprodukt i 2001 til nesten 200 prosent etter finanskrisen i 2009 og 215 prosent i 2013, vser rapporten.

I motsetning til det mange tror har gjeldsnedbyggingen i verden fremdeles ikke startet og forholdet mellom gjeld og bnp i verden øker fremdeles, og når nye høyder, skriver forfatterne i rapporten.

En av forfatterne bak rapporten er forvalter Luigi Buttiglione i hedgefondet Brevan Howard.

- I løpet av karrieren har jeg sett mange såkalte mirakel-økonomier. Italia på 1960-tallet, Japan, de asiatiske tigrene, Irland, Spania og nå kanskje Kina. De har alle fått en slutt etter en oppbygging av gjeld, sier Buttiglione til Financial Times.

Les også:

USA: – Storbanker kan utløse ny finanskrise

Frykter gjeldsbombe

Forutså finanskrisen - advarer på nytt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.