SSBs oppdaterte konsumprisindeks viser at prisene i Norge steg 0,7 prosent fra november i fjor til november i år. På forhånd var det ventet en prisvekst på 1,7 prosent sammenlignet med november i fjor, ifølge estimater innhentet av Bloomberg. Altså var den årlige prisstigningen i November klart lavere enn det som var ventet.

Lavere enn ventet

Kjerneinflasjonen, som er justert for strømpriser og priser på drivstoff som svinger mye fra måned til måned, endte på 2,9 prosent i november. På forhånd var det ventet en oppgang på 3,3 prosent.

Kjerneinflasjonen gir et bilde av den underliggende inflasjonen i landet og er den Norges Bank, samt alle økonomer og analytikere er mest opptatt av. Den er en av hovedkomponentene når Norges Bank skal sette styringsrenten.

Trekkes ned av bolig og klær

Det siste året er det to varegrupper som har falt i pris, nemlig bolig, lys og brensel, som falt 4,6 prosent, samt klær og skotøy, som falt 3,8 prosent. Prisen på møbler, husholdningsartikler og vedlikehold av innbo steg hele 7,1 prosent fra november i fjor.

Om man ser på prisutviklingen fra oktober til november i år, falt konsumprisen 0,7 prosent, og blir særlig trukket ned av prisen på møbler, husholdningsartikler og vedlikehold av innbo (-2,5 prosent), transport (-2,5 prosent), samt bolig, lys og brensel (-1 prosent).

I tillegg falt prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer 0,5 prosent fra oktober til november. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.