Kronen gikk i forrige uke til det sterkeste nivået mot euro siden sommeren 2015.

Mandag formiddag holdt kronen seg på de sterke nivåene. En euro gikk for i overkant av 8,85 kroner i valutamarkedet mandag formiddag, etter å ha vært handlet så sterkt som 8,83 kroner tidligere på dagen.

Men det er ikke bare mot euroen kronen viser styrke. Den handelsveide kronekursindeksen, som måler den norske valutaen mot valutaene hos Norges 44 viktigste handelspartnere, viser at kronen er blitt rundt 2,5 prosent sterkere så langt i år.

– Klimaet er veldig bra for norske kroner, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i forvaltningsselskapet Nordkinn Asset Management, som i hovedsak investerer i rente- og valutamarkedene. 

Økt risikoappetitt

Det gode klimaet skyldes ifølge Wilhelmsen at veksten er i ferd med å ta seg opp globalt.

– Verdensøkonomien har gjort et skift i retning av sterkere vekst, sier Wilhelmsen, som mener utviklingen snudde til det bedre allerede i fjor sommer. 

– Det er et globalt oppsving som har ført med seg høyere råvarepriser, høyere inflasjon og økt risikoappetitt.

– Det er et miljø som passer veldig godt for mindre valutaer som har relativ høy korrelasjon til råvarepriser, sier Wilhelmsen.

Han mener kronestyrkelsen står i sterk kontrast til utviklingen i norsk økonomi. Her er makrobildet ifølge sjeføkonomen fortsatt svakt. 

– De innenlandske forholdene i Norge kan ikke forklare den norske kronen nå, sier Wilhelmsen.

– Man må se det ut fra et globalt bilde der norske kroner typisk er et interessant investeringsobjekt i det klimaet vi har nå med sterkere global vekst og økning i råvareprisene. Og forventninger om at etterspørselen etter råvarer vil øke ytterligere på grunn av sterk vekst globalt, sier sjeføkonomen. 

«Ikke urovekkende»

Wilhelmsen tror imidlertid ikke Norges Bank er spesielt urolig over kroneutviklingen så langt i år. 

Norske kronen - krone - penger - mynter - en krone - kronestykke - kronestykker - illustrasjon - valuta - økonomi - mynt -
Norske kronen - krone - penger - mynter - en krone - kronestykke - kronestykker - illustrasjon - valuta - økonomi - mynt - (Foto: Mona Pedersen)

– Kronen er ikke urovekkende sterk akkurat nå med tanke på hva som er Norges Banks prognose, sier Wilhelmsen

Det tror heller ikke analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

– Foreløpig er trolig ikke Norges Bank altfor bekymret for kronestyrkelsen, skriver Bernhardsen i morgenrapporten fra meglerhuset fredag.

Sentralbankens anslag er at den handelsveide kronekursindeksen I-44 skal ligge på 101,47 i første kvartal. Indeksen ligger i dag på 101,00. Lavere indeksverdi betyr sterkere krone. 

– Norges Bank venter imidlertid at kronen skal holde seg rundt dagens prognose ut hele prognoseperioden. Vi tror I-44 kan bli noe sterkere enn det, men samtidig skal det ekstremt mye til før Norges Bank kommer tilbake i kuttmodus som følge av sterkere krone.

– Registrert ledighet ser ut til å utvikle seg sterkere enn Norges Banks anslag og bunnen er passert i norsk økonomi. Norges Bank vil derfor i større grad tolerere at kronen styrker seg, skriver Bernhardsen.

Ukjent farvann

Danske Bank Markets er forsiktig med å anbefale kjøp av kroner på dagens nivå, men er langsiktig positiv til kronen mot euro, skrev banken i en morgenrapport forrige uke, ifølge TDN Finans.

«Ettersom de seneste ukers nedgang ikke fullt ut kan rettferdiggjøres av kortsiktige valutakursdrivere, vil vi være forsiktige med å kjøpe på nedgangen, ettersom valutakrysset er i ukjent farvann», het det i rapporten.

Danske Bank er fortsatt strategisk positiv til kronen, og venter at kronen vil styrkes til 8,80 kroner for en euro på seks måneders sikt og ytterligere til 8,70 på tolv måneders sikt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To ting vil gjøre denne suven populær i Norge
Andre generasjon Mini Countryman har vokst, samtidig som den har en løsning som kan gjøre den til en bestselger på det norske markedet. Se video fra vår prøvekjøring av nykommeren.
02:06
Publisert: