Representanter for store deler av norsk næringsliv er til stede på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum tirsdag. En fellesnevner blant næringslivstoppene er at det er mer optimisme ved inngangen til 2018 enn det var ved inngangen til 2017.
Det gjelder også sjefen for oljeselskapet Statoil, som er en av Norges største og viktigste virksomheter.
– Det er litt mer optimisme og det ser også vi. Markedet som vi ferdes i ser vi er sterkere både på olje- og gassiden. Det vil være svingninger fremover, men generelt vil det være sterkere marked for oss enn det var i 2017 – og særlig i årene før 2017. Og det vil nok prege stemningen i vår industri og vi er en stor industri i samfunnet, sier Statoil-sjef Eldar Sætre på vei inn til konferansen.
– Kommer det resten av norsk økonomi til gode?
– Vi er på mange måter en motor og vi håper at det vil ha betydning. Men fortsatt er det en industri som er preget av den tiden vi har vært gjennom, sier Sætre.
Ansetter flere
Statoil-sjefen peker på at store utbygginger, som gigantfeltet Johan Sverdrup og Johan Castberg på norsk sokkel, gjør at selskapet nå ansetter flere.
– Vi er en virksomhet som vokser. Vi får nye eiendeler i drift på norsk sokkel med blant annet Sverdrup og Castberg. Det er en aktivitetsøkning totalt sett for oss med de nye prosjektene som kommer inn i porteføljen vår. Og det er også en aktivitetsøkning utenfor Norge. Det er det som gjør at vi rekrutterer inn til virksomheten, sier Sætre.
– Er det artigere å være Statoil-sjef nå enn for noen år siden?
– Alle tider har sine utfordringer og selv om det er krevende, er det artig. Du kan ha det gøy selv om det er krevende. Det som definerer hvor gøy det er, er utfordringens natur og at man faktisk får resultater. Og at organisasjonen lykkes med det man holder på med. Da har jeg også det gøy, uansett hvordan utgangspunktet er, sier Sætre.
Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri, som er arbeidsgiverorganisasjonen under NHO-paraplyen hvor mange bedrifter innen oljerelaterte bransjer er blant medlemmene, mener utsiktene ved inngangen til året er «ganske brukbare». Han understreker likevel at bildet fortsatt er delt:
– Oljeinvesteringene er endelig på vei oppover, vi har noen år med bra trykk og internasjonal økonomi er god. Vi får se. Men vi har ennå en god del bedrifter som er midt oppe i omstillingsprosessen. Mens mange av de andre stortrives nå, sier Sunde.
– Det er mye oppmerksomhet rundt en svak krone, men klarer alle bedriftene i industrien å utnytte den svake kronen?
– For det første er det ikke alle som profitterer på det. Eksportindustrien gjør det, men mange av dem som konkurrerer mest hjemme, tjener ikke nødvendigvis på det. Og så er det fortsatt et prispress internasjonalt, og det har det egentlig vært helt siden finanskrisen. Og vi er ikke ferdige med det, sier Sunde.
«Større optimisme»
Toppsjef Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge, som driver med næringsutvikling over hele landet, merker også at det er økt optimisme blant bedriftene.
– Tilbakemeldingen vi får er at de tror at tilstanden i norsk økonomi blir bedre i 2018 enn i 2017. Det er flere og flere som ansetter, og vi merker det selv også, sier hun.
– Det er første gang på en stund vi har flere parallelle stillinger ledig. Det sier også bedrifter som vi jobber med. Optimismen er større, ordrebøkene er større, interessen for norske produkter og løsninger er stor internasjonalt, spesielt innenfor ren energi, innenfor helse, teknologi. Det er kanskje litt tidlig å si, men det er større optimisme i starten av 2018 enn i 2017, sier Innovasjon Norge-sjefen.(Vilkår)