Mandag steg oljeprisen på Midtøsten-uro. Markedet frykter at eksporten fra den oljerike regionen Kirkuk vil stoppe opp. Dette som følge av konflikten mellom irakiske myndigheter og kurderne i Nord-Irak.

Tirsdag melder Bloomberg News at produksjonen fra to felt i regionen er blitt stanset. Det skjer samtidig med meldinger om at irakiske styrker i går tok over kontrollen av Kirkuk.

Markedet ser ikke ut til å reagere nevneverdig på nyheten tirsdag.

Samme morgen noteres nordsjøoljen, Brent 1. posisjon, til rundt 57,8 dollar fatet. Dette er omtrent på omtrent nivå som dagen før.

Priset inn

Kurdistan eksporterer daglig rundt 600.000 fat olje. Det anslås at rundt 300.000 fat kommer fra Kirkuk-regionen. Leveransen av oljen går gjennom en kurdiskstyrt rørledning til Tyrkia.

Flere analytikere DN var i kontakt med mandag, mente at risikoen for midlertidig nedstengning av oljefeltene rundt Kirkuk allerede er priset inn i en oljepris på rundt 58 dollar fatet.

Skulle eksporten vise seg å på kort sikt utebli, ser analytikerne for seg en ytterligere oljeprisoppgang på rundt to dollar fatet.

Første gang siden 2014

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB sa til DN mandag at det er første gang siden 2014 at geopolitisk risiko igjen har en betydning i markedet.

– Vi har hatt så mye olje at det ikke har gjort noe å miste litt. Nå sier markedet; wow, sier Schieldrop.

– Geopolitisk risiko har ikke på lang tid lagt seg inn i oljeprisen. Nå har du fallende oljelagre og i tillegg mister du potensielt 600.000 fat olje, sier analytikeren.

Han understreker samtidig at det ikke bare er oljeprisen, men også aksjemarkedene generelt, som steg i starten av uken.

– Enn så lenge er det ikke priset inn så mye risiko for at Kurdistan-oljen forsvinner fra markedet.

– Vi har en verden som svømmer i billig kapital og en synkronisert global vekst. Oljekonsumveksten er solid og lagrene faller. Så langt er konflikten i Nord-Irak bare litt «krydder på toppen», sier Schieldrop.

Oljeprisen steg i starten av uken som følge av geopoltisk uro. Skjermdump: DN Investor
Oljeprisen steg i starten av uken som følge av geopoltisk uro. Skjermdump: DN Investor

Mer politisk uro

I tillegg til konflikten i Nord-Irak, trekker USA frem som en driver av oljeprisen de siste dagene. Fredag unnlot USAs president Donald Trump å erklære at Iran overholder atomavtalen. I løpet av 60 dager skal Kongressen bestemme hva følgene vil bli for Iran.

TDN Finans viser tirsdag morgen til Wall Street Journal (WSJ), som skriver at perioder med politisk uro gir frykt for knapphet i markedet. De seneste årene har derimot et globalt tilbudsoverheng gjort at effekten av konflikter er blitt mindre, fremholder avisen.

Oljeprisen var i 2014 over 115 dollar fatet. Prisen var sommeren 2015 over 60 dollar fatet. Årets topp ble nådd 25. september, da oljeprisen nådde 59,25 dollar fatet.

Når maktpersoner vil uttale seg, men ikke si noe, tyr de ofte til dette trikset
Les hele kommentaren til Eva Grinde i lenken under.
01:08
Publisert:

Oljeprisen var i 2014 over 115 dollar fatet. Prisen var sommeren 2015 over 60 dollar fatet. Årets topp ble nådd 25. september, da oljeprisen nådde 59,25 dollar fatet.(Vilkår)