En britisk domstol har besluttet at det må holdes en avstemning i parlamentet i Storbritannia før myndighetene kan starte prosessen med å melde landet ut av EU, melder Financial Times

I en folkeavstemning i slutten av juni i år stemte britene for å melde landet ut av EU, ofte omtalt som brexit. En utmeldelse skjer ved å utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten. 

Pundet går sterkere

Ifølge dommen fra London High Court kan ikke regjeringen utløste artikkel 50 uten en avstemning i parlamentet.

Regjeringen har allerede besluttet at dommen vil bli anket til britisk høyesterett. Anken vil trolig bli behandlet i desember, skriver Financial Times.

Pundet ble umiddelbart styrket etter at dommen ble kjent.
Pundet ble umiddelbart styrket etter at dommen ble kjent. (Foto: Infront)

Meldingen om dommen sendte pundet umiddelbart sterkere mot blant annet dollar og norske kroner.

Et pund koster i skrivende stund nær 10,17 kroner, mot rundt 10,10 kroner før dommen ble kjent.

Kan forsinke utmeldelsen

Statsminister Theresa May mener regjeringen har rett til å starte prosessen uten behandling i Parlamentet, og har sagt at hun vil starte denne prosessen innen utgangen av mars neste år.

Assisterende politisk redaktør i BBC Norman Smith spår at dersom torsdagens rettsavgjørelse blir stående, kan det føre til «måneder etter måneder» med hindre i Parlamentet.

– En avstemning i Parlamentet kan føre til at utmeldingsprosessen blir noe utsatt, men jeg tror ikke det betyr at hele brexit-prosessen blir stoppet. Folket har talt, og det vil ikke være politisk legitimt av politikerne i Parlamentet å stoppe prosessen, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad til NTB.

I folkeavstemningen 23. juni i år stemte 51,9 prosent av britene for at Storbritannia skal forlate EU.

Angrefrist

John Kerr, som utformet artikkel 50, sier til BBC at den etter hans mening ikke «er ugjenkallelig». Han sier at det er mulig for Storbritannia å skifte mening etter at artikkel 50 er utløst, og velge å forbli i EU.

Statsminister Theresa May har gjentatte ganger understreket at «brexit betyr brexit».

Brexit ble for første gang behandlet i retten i forrige uke, da to saker var oppe til behandling i Belfast. Saksøkerne mente at brexit ikke kan gjelde for Nord-Irland, men fikk ikke medhold. Et klart flertall i Nord-Irland stemte i folkeavstemningen i juni for å forbli i EU. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.