Klokken 19.00 onsdag kveld offentliggjør den amerikanske sentralbanken Federal Reserve pressemeldingen etter rentemøtet denne uken.

I markedet er det få som tror at det blir gjort noe som helst med selve styringsrenten i denne omgang. Men pressemeldingen kommer til å bli saumfart av en hel finansverden.

Markedsaktørene er på leting etter ett spesielt ord: «Patient»

Ordet, som betyr «tålmodig» på norsk, kan nemlig avsløre når sentralbanken i verdens største og viktigste økonomi vil gjennomføre sin første renteendring på over seks år.

Før pressemeldingen blir sluppet onsdag kveld ser mange aktører strengt tatt bare to alternativer: Er ordet med, eller er det ikke det?

  • Dersom «patient» er med i pressemeldingen vil markedet kunne regne med at det vil gå ytterligere noen møter før renten blir satt opp
  • Dersom «patient» ikke er med i pressemeldingen må markedet forberede seg på at sentralbanken fortløpende fra møtet til møte vil vurdere å sette opp renten - og at første renteøkning kan komme allerede på et av de kommende møtene

Bakgrunnen for denne tolkningen er at sentralbanksjef Janet Yellen i sin halvårlige høring i Kongressen i februar i år opplyste politikerne om at sentralbanken ville endre sin kommunikasjon dersom det blir aktuelt å starte renteoppgangen.

33 av 49 økonomer som Bloomberg News har spurt venter at «tålmodig» blir byttet ut i onsdagens pressemelding og erstattet med en annen form for rettesnor for når renten blir satt opp.

Ni av økonomene tror ordet forsvinner helt uten å bli erstattet.

Tror ordet forsvinner

- Vi venter at sentralbanken vil fjerne «patient»-uttalelsen fra pressemeldingen, noe som gjør at en renteøkning i juni er mulig, selv om det fortsatt vil understrekes at det er data-avhengig, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.

Sentralbanksjef Yellen har tidligere understreket at en renteoppgang først vil skje når økonomiske data støtter det - noe som også vil gjelde selv etter at kommunikasjonen til markedet eventuelt blir endret. 

- At «patient» fjernes er også ventet i markedet og i hvilken grad Yellen legger på at det ikke nødvendigvis betyr at renteøkningen er nærstående kan bli avgjørende for markedsreaksjonen, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.

Den amerikanske dollaren har allerede styrket seg betydelig på forventning om en snarlig renteoppgang i USA. Dette er i seg selv et argument som taler for at det kan ta lengre tid før renten settes opp.

Blandet utvikling

Samtidig har bildet i amerikansk økonomi vært blandet den siste tiden, påpeker seniorøkonom Kyrre Aamdal i morgenrapporten fra DNB Markets onsdag:

  • BNP-veksten ble mer avdempet mot slutten av fjoråret
  • Aktivitetsindeksene ISM, som historisk har vært en god indikator for veksten, har imidlertid holdt seg godt oppe
  • Kjerneinflasjonen har trukket litt ned og er fremdeles godt under målet på to prosent
  • Inflasjonsforventingene i markedene har imidlertid sluttet å falle og i de siste trukket litt opp
  • I arbeidsmarkedet er sysselsettingsveksten fortsatt solid og arbeidsledigheten har falt videre

Til tross for det blandede bildet, venter Aamdal at sentralbankens markedskomité (FOMC), som bestemmer målet for sentralbankens styringsrente, onsdag vil åpne for at renten snart settes opp.

- Samlet sett synes vi utviklingen peker mot at tidspunktet for en renteoppgang er nærmere, og venter at FOMC vil endre litt på formuleringene, slik at den åpner for renteøkning i juni. Det vil i så fall være i tråd med prognosen vår. Den siste tids styrking av dollaren kan imidlertid være et argument for å avvente renteøkningene noe, skriver Aamdal i morgenrapporten fra DNB Markets.

Venter september-hopp

Sjefanalytiker Mikael Johansson i SEB tror også at «patient» forsvinner fra pressemeldingen, på bakgrunn av den sterke utviklingen i arbeidsmarkedet så langt i år.

- Samtiidg har andre økonomiske data hovedsaklig overrasket på nedsiden, dollaren blitt ytterligere styrket og den lave inflasjonen sunket, skriver Johansson i morgenrapporten fra meglerhuset onsdag.

Han mener utviklingen samlet sett derfor taler for at Fed fortsatt vil være fleksibel med tanke på første renteøkning og at den først kommer på møtet i september i år.

Svaret kommer onsdag kveld

På grunn av forskjell mellom overgang til sommertid i USA og Europa kommer rentebeskjeden en time tidligere enn vanlig onsdag kveld:

Rentebeslutningen kommer klokken 19.00

Pressekonferansen med sentralbanksjef Janet Yellen starter klokken 19.30

DN følger rentemøtet og utviklingen i finansmarkedene utover kvelden onsdag.

Les også:

Derfor synes NRK at Facebook er problematisk

Vebjørn Sand såret av Fredriksen-døtrene

Dette er bruktbilene som ikke svikter  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.