Detaljomsetningen utenom motorkjøretøy falt med 2,1 prosent i desember, viser den sesongjusterte volumindeksen som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem torsdag. 

– Det er et skikkelig dårlig detaljhandelstall, sier Eric Bruce, sjefanalytiker i Nordea. 

Det var ventet fall på 0,3 prosent ifølge estimater innhentet av Bloomberg News, men fallet ble altså langt større. 

Nedgangen kommer etter en vekst på 0,2 prosent i november og 0,9 prosent i oktober. 

Eric Bruce, sjefanalytiker i Nordea.
Eric Bruce, sjefanalytiker i Nordea. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Avfeier krise i handelen

Bruce mener svak detaljhandelsutvikling henger sammen med at nordmenn det siste året har hatt en relativt solid reallønnsnedgang. Lønningene har økt rundt to prosent, mens prisene på varer har økt rundt 3,5 prosent. En svekket norsk krone bidrar ved å gi dyrere import og tallene fra SSB er justert for prisstigning. Så målt i kroner har varehandelen økt, men vi fikk mindre julegaver for pengene enn året før.

– Veksten i tjenestekonsumet har holdt seg mye bedre. Det er derfor norsk økonomi har klart seg relativt bra, sier Bruce.

Lars Haartveit, sjeføkonom i Virke.
Lars Haartveit, sjeføkonom i Virke. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Sjeføkonom Lars E. Haartveit i Virke er ikke like stor pessimist på varehandelens vegne.

– Jeg tror ikke de svake desembertallene er illevarslende. Mitt inntrykk er at detaljomsetningsindeksen viser for lave tall. Den er basert på en utvalgsundersøkelse, og jeg tror at de endelige tallene i terminstatistikken ser bedre ut.

Selv om norske arbeidstagere har hatt en reallønnsnedgang, og oljenedturen har påvirket arbeidsledighetstallene, tror ikke Haartveit at varehandelen vil få en stor smell.

– Jeg tror ikke den negative reallønnsveksten fortsetter i 2017, sier sjeføkonomen.

Han mener de to siste årene har vært preget av at varehandelen har forsøkt å hente inn igjen de høyere innkjøpsprisene som skyldtes kronesvekkelse.

– Vi har sett en vekst i omsetning i flere bransjer, men mange har fått nedgang i volum, tilføyer Haartveit.

Vekst i netthandel

De fleste bransjene hadde en nedgang i omsetningsvolumet fra november til desember i år. Salget i dagligvarebutikkene og spesialforretningene med salg av mat og drikke bidro særlig til nedgangen.

«De eneste bransjene som hadde vekst i omsetningsvolumet fra november til desember, var netthandel, salg av byggevarer, leketøysbutikker og apotekene», skriver SSB i en melding mandag. 

Såkalte virkedagskorrigerte tall viser at omsetningsvolumet til detaljhandelbedriftene gikk ned med 0,7 prosent i perioden oktober–desember i fjor sammenlignet med samme periode i 2015.

Blåmandag etter svart fredag

Nordmenns kjøpelyst falt også markant i julemåneden. Husholdningenes varekonsum falt med 1,7 prosent fra november til desember. Det var en nedgang i alle varegrupper utenom kjøpt og drift av biler.

Konsumet av klær, sko, møbler, sportsutstyr og annet fritidsutstyr falt med 2,9 prosent i desember. 

SSB skriver at nedgangen i disse varene burde sees i sammenheng med sterke novembertall, blant annet som følge av Black Friday. 

Bedre utsikter for 2017

Bruce regner med at 2017 blir noe bedre for varehandelen enn 2016, blant annet fordi lønnsveksten er ventet å stige fra rundt 2 prosent til 2,5 prosent i løpet av året, samt at prisveksten på varer ventes å synke mot to prosent. 

– Med reallønnsnedgang, er det ikke egentlig gode nyheter at folk setter tæring etter næring? 

– For egen lommebok er det fornuftig, men for landets økonomi bør vi ha en øking, sier Bruce, som påpeker at fjorårets vekst reddes av en vekst på 3,5 prosent i tjenesteforbruket. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fredrik (7) trener 12 ganger i uken: Norske idrettsbarn møter spesialisering og oppmøtekrav i ung alder.
– På mandager og onsdager trener jeg tre ganger om dagen, forteller Fredrik Engh (7). – Og om natten? Da drømmer jeg om hockey og fotball.
03:40
Publisert: