Mandag 9. mars starter Den europeiske sentralbanken (ECB) med oppkjøp av statsobligasjoner utstedt av medlemslandene i eurosonen.

Det opplyser sentralbanksjef Mario Draghi på pressekonferansen i forbindelse med dagens rentemøte i Den europeiske sentralbanken i Nicosia torsdag.

I slutten av januar varlset sentralbanken at den vil starte oppkjøp av gjeld i markedet for 60 milliarder euro per måned frem til minst slutten av september 2016 - eller frem til inflasjonen igjen er nær målet om en inflasjon «under, men nær to prosent».

Dette er første gang sentralbanken tar i bruk et så kraftig virkemiddel for å forsøke å få fart på økonomien i eurosonen.

Svak vekst og fallende priser

Sentralbanken har allerede kuttet styringsrenten til nær null. Likevel har veksten holdt seg på svært moderate og prisveksten latt vente på seg. 

Nå er målet å presse ned rentene som bedrifter og privatpersoner er stilt overfor når de skal låne penger. Sentralbanken håper de massive oppkjøpene dette fører til økt aktivitet og at inflasjonen etter hver tar seg opp.

På pressekonferansen sier sentralbanksjefen at de ekstraordinære tiltakene ser ut til å ha virket allerede - før programmet i det hele tatt har startet.

- Vi har allerede sett positive virkninger, sier Draghi.

Utsiktene til at sentralbanken skal gjøre store gjeldsoppkjøp har ført til reaksjoner i finansmarkedene. Ifølge Draghi har både bedrifter og husholdninger opplevd at det nå er enklere å få lån.

Venter sterkere vekst

I forbindelse med torsdagens rentemøte har sentralbanken lagt frem nye prognoser for veksten og inflasjonen i år og til neste år.

Sentralbanken ser nå inflasjon på null prosent i 2015, mot tidligere 0,7 prosent. Til neste år venter sentralbanken at inflasjonen blir på 1,5 prosent, mot forrige anslag på 1,3 prosent.

Veksten i eurosonen blir nå anslått til 1,5 prosent i år, mot tidligere 1,0 prosent. Til neste år ser sentralbanken for seg at veksten tar seg opp til 1,9 prosent, mot det forrige anslaget på 1,5 prosent.

Euroen styrket seg mot dollar i etterkant av at prognosene ble kjent. Senere har imidlertid den felleseuropeiske valutaen falt tilbake. En euro koster i skrivende stund 1,1014 dollar, mens den før pressekonferansen ble handlet til i overkant av 1,1040 dollar.

Les også:

Svakeste euro på 11 år  

Uendret rente i eurosonen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.