Dagen før et historisk rentemøte i Den europeiske sentralbanken faller euroen til det laveste nivået på 11 år mot dollar.

Onsdag ettermiddag gikk en dollar for 1,1112 euro - det svakeste nivået siden september 2003.

Følg utviklingen i valutamarkedene i DNs børs- og markedssider

Historisk møte

Torsdag skal sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken ECB avsløre hvordan de planlagte kvantitative lettelsene på 60 milliarder euro per måned skal pøses inn i økonomien.

I forbindelse med rentemøtet i slutten av januar i år varslet sentralbanken at den skal gjøre oppkjøp av privat og statlig gjeld på inntil 1300 milliarder euro frem til slutten av september 2016.

Meldingen om de nye tiltakene har sammen med rekordlave og negative renter bidratt til svekkelsen av den felleseuropeiske valutaen det siste året. Euroen er blitt mer eller mindre sammenhengende svekket mot dollaren fra begynnelsen av mai ifjor.

Fullstendig forskjellig utvikling

Mens det har vært vedvarende svake vekstutsikter og fallende priser i eurosonen, har amerikansk økonomi for alvor skutt fart igjen det siste året.

I markedet er det forventninger om at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kan komme til å heve renten fra dagens nivå nær null i løpet av inneværende år.

Dermed har de to valutaene blitt drevet i to fullstendig ulike retninger det siste året.

  • Bare siden begynnelsen av året er euroen svekket med over åtte prosent mot dollaren
  • I løpet av de siste 12 månedene er euroen blitt svekket med i overkant av 19 prosent mot den amerikanske valutaen

Ifølge Financial Times er det dollaren som er den sterkeste drivkraften for eurosvekkelsen onsdag. Dollarindeksen, som måler den amerikanske valutaen mot seks av de andre store valutaene i verden, steg tidligere på dagen onsdag til det sterkeste nivået på 11 år.

Les også:

- Boligkjøperne kan skylde seg sjæl for de boligprisene vi har  

Prisene fortsetter å falle i eurosonen

Morsk Hydro  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.