Selv om den svenske Riksbanken ikke tok markedet fullstendig på sengen med onsdagens rentekutt, var det likevel mange aktører som ble overrasket over at kuttet kom mellom de ordinære rentemøtene.

- Flere pengepolitiske lettelser var sannsynlig innen aprilmøtet, men vi trodde likevel at beskjeden ville drøye litt til, skriver valutastrateg Carl Hammer i morgenrapporten fra det svenske megerlhuset SEB torsdag.

- Nå er det valutakrig på ordentlig, konstaterer strategen etter gårsdagens overraskende beskjed fra sentralbanken.

Svekker kronen

Renten ble kuttet med 0,15 prosentpoeng til minus 0,25 prosent. Samtidig varslet sentralbanken at den vil kjøpe statsobligasjoner for ytterligere 30 milliarder svenske kroner for å støtte ytterligere opp under den ultralave renten.

Nå er det kun én ting som gjelder for sentralbanken mener Hammer: Å svekke svenskekronen.

SEB har tidligere påpekt at sentralbanken trolig har en smertegrense på 9,0 kroner for en euro før ytterligere tiltak ville bli iverksatt.

- Kronen er og forblir den absolutt viktigste politikkvariabelen. Riksbanken ble åpenbart urolig over en kronestyrkelse som tok EURSEK raskt mot 9,00: Lettelsene igår kan tolkes som en valutaintervensjon uten å røre valutamarkedet, skriver Hammer.

Etter beskjeden onsdag ettermiddag svekket svenskekronen seg med godt over 15 øre til i overkant av 9,30 svenske kroner for en euro. Der holder valutakrysset seg også torsdag morgen.

Følg den løpende utviklingen i valutamarkedet i DNs børs- og markedssider

Vurderer valutaintervensjoner

Riksbanken vil nå gjøre alt, og ikke utelukke noe som helst, for å verne om den forsiktige oppgangen i konsumprisindeksen og inflasjonsforventninger vi har sett den siste tiden, mener Hammer.

- Handlingene igår viser at Riksbanken har forlatt fokuset på finansiell stabilitet, skriver Hammer.

Bare timer før gårsdagens rentebeslutning ble offentliggjort holdt sentralbanksjef Stefan Ingves holdt en tale der han uttrykte bekymring for oppbyggingen av bobler i økonomien.

- Riksbanken går således ingen ufarlig omvei via negative renter og kvantitative lettelser for å beholde kronen på et svakere nivå. Mange hellige kyr er allerede blitt slaktet og sannsynligheten for valutaintervensjoner er ikke så lav som Riksbanken gir inntrykk av, mener Hammer.

Les også:

Slik kan husholdningene redde Norges økonomi

Så mye kan din eiendom stige i verdi

Tror fremtidens aksjemeglere vil leve av annonsesalg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.